Galerie foto

Briefing de presă susținut Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt la Guvernului, la finalul ședinței de guvern din 11 martie

[Check against delivery]

Dan Cărbunaru: Bună ziua, doamnelor și domnilor! Aș vrea să fac o serie de precizări legate de rezultatele de până acum înregistrate în urma controalelor pe care instituțiile statului, din dispoziția prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, le-au efectuat în contextul creșterii prețurilor la carburanți. Voi începe cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care, în cadrul campaniei de verificare a practicilor comerciale aplicate de furnizorii de carburant din România, la nivel național, până astăzi, a finalizat verificările la peste 90 de stații de distribuție a carburanților la care se adaugă și sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 stații în total; repet, vorbim de rezultatele preliminare de la debutul declanșării acestor verificări. Nivelul amenzilor contravenționale aplicate până acum de comisarii ANPC se ridică la 950.000 de lei. Pe lângă aceste sancțiuni contravenționale au fost date și zece avertismente, trei măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă și ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului de încetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din România care a fost și amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei. Ordinul, respectiv decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte, implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile. Controalele comisarilor ANPC continuă la stațiile de furnizare a carburanților din întreaga țară. Vom reveni, așa cum am anunțat, de fiecare dată cu noi date.

În privința rezultatelor comunicate de ANAF, s-au aplicat deja șase sancțiuni contravenționale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării pentru suma de 1.250 de lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unui punct de lucru. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activității pe o perioadă de o lună. Într-un alt punct de lucru din județul Sibiu s-a aplicat, de asemenea, amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei şi a fost confiscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăvița, județul Timiș, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei. Același lucru s-a întâmplat în județul Botoșani, unde a fost dată o amendă de 19.000 de lei și s-a confiscat o sumă de bani. Aș mai adăuga aici sancțiunea dată la un punct de lucru din Otopeni, unde a fost confiscată, de asemenea, o sumă de bani.

În privința verificărilor efectuate în curs, la sediul unuia dintre furnizorii de carburanți din România, precum și la alte societăți care se află în acest moment în verificare, ANAF va reveni cu completări după ce documentele solicitate operatorilor economici vor fi furnizate, respectiv: ponderea pe surse a aprovizionărilor de combustibil în primele zece ale lunii, import, achiziții intracomunitare, achiziții interne și evoluția prețurilor stabilite pentru stațiile proprii. Stadiul controalelor realizate de ANAF va fi actualizat permanent, urmând ca, la nivel guvernamental, dar și la nivelul instituției respective să fie prezentate detalii.

Aș vrea acum, pentru că am văzut cu toții acele imagini cu alimentări în stații de furnizare de carburant din România în care erau folosite recipiente neconforme, încă de ieri Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis avertizări atât lucrătorilor din acele stații, dar și cetățenilor să nu se expună unor pericole și să încalce regulile de protecție. Între timp, pot să vă spun că, pe fondul dispozițiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost făcute verificări și controale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin structurile teritoriale pentru a verifica modul în care funcționează stațiile de carburanți și modul în care sunt comercializate aceste substanțe. Până astăzi la ora 10:00 erau deja verificate 814 stații de alimentare cu carburant și au fost aplicate 672 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 750.000 de lei. Specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență reiterează recomandarea și de respectare a legii, dar mai ales a normelor de precauție, pe care atât operatorii din stațiile care furnizează carburant, cât și cetățenii care vin să alimenteze trebuie să le respecte pentru a nu-și pune viața în pericol și nici bunurile din jurul lor.

Alte 234 de controale au fost realizate în cadrul campaniei de verificare de către Inspecția Muncii. În domeniul relațiilor de muncă au fost făcut 116 controale, fiind aplicate 24 de sancțiuni și alte 100 de măsuri pentru remedierea neconformităților. În privința sănătății și securității în muncă au fost efectuate 118 controale, fiind dispuse 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismente și 20 de amenzi în sumă de 111.500 lei. Activitățile de verificare și control dispuse de premierul Nicolae Ciucă sunt în continuare în derulare. Ca atare vom reveni și în zilele următoare cu rezultatele acestor activități, bineînțeles și Consiliul Concurenței la finalizarea verificărilor va comunica detalii.

Revenind la ședința de guvern, care s-a încheiat în această dimineață, aș vrea să vă anunț că a fost aprobată ordonanța de urgență care abrogă ordonanța de urgență numărul 129 din 2021, privind implementarea formularului digital de intrare în România. Practic, guvernul, prin abrogarea acestei ordonanțe, ținând cont de încetarea stării de alertă instituite pe teritoriul României, respectiv încetarea aplicabilității măsurilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a eliminat obligativitatea completării formularului digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară sau cu maxim 24 de ore de la intrarea în țară. Formularul de localizare a pasagerului nu va mai fi obligatoriu pe teritoriul național, dar trebuie să facem această mențiune – pentru că sunt încă state care au menținut această măsură – așadar, cetățenii care călătoresc din România către alte state vor trebui să verifice, așa cum s-a întâmplat și până acum, dacă statele în care călătoresc sau prin care tranzitează solicită completarea în continuare a unui astfel de formular. Nu este necesar pentru intrarea în România, dar este foarte posibil în perioada următoare să existe țări care să solicite în continuare completarea acestui formular.

În al doilea rând, aș vrea să vă spun că astăzi guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, a cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice, precum și pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, zilele trecute, că guvernul intenționează să facă acest lucru pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care, după cum ați văzut, extrem de generos încă din primele zile în care cetățenii ucraineni afectați de agresiunea militară rusă asupra țării lor au început să vină în România, i-au primit în casele lor, i-au adăpostit, le-au dat demâncare, au avut grijă de aceste familii năpăstuite. Iată, guvernul vine în sprijinul celor care au avut astfel de inițiative, pentru a putea contribui la acest efort comun, autorități ale statului şi societate civilă, voluntari, pentru a fi alături de zecile de mii de cetățeni ucraineni care deja au ales să rămână în România de la începutul conflictului din ţara lor. Ce se întâmplă prin acest act normativ? Se stabilește mecanismul concret prin care persoanele fizice, care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite şi provin din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuitelor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană. Această măsură, la acest moment, este dimensionată să asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetățeni străini sau apatrizi, care provin din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile.

În acest sens, pot să vă spun că bugetul MAI a fost suplimentat pentru IGSU cu suma de 18 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, bani prevăzuți în bugetul de stat din acest an. Este în continuare, în derulare, efortul guvernamental de sprijinire cu tot ceea ce este necesar, pentru ca refugiații din Ucraina să beneficieze de sprijinul statului român, dar şi de integrarea acestor eforturi şi includerea lor, alături de cele pe care societatea civilă le face în continuare.

Pentru că vorbim despre inițiative ale societății civile, într-o perioadă în care vedem circulând știri false şi sunt în derulare activități de dezinformare, pentru că au fost prezentate în spațiul public în dimineața acestei zile o serie de astfel de inițiative, pot să vă spun că, în privința acestor inițiative de combatere a efectelor ştirilor false şi dezinformării, pot să fac următoarele precizări: în primul rând, aşa cum Guvernul României a repetat de fiecare dată când a fost necesar, susține libertatea de exprimare şi dreptul la informare corectă a cetățenilor. Orice inițiativă care vine din zona societății civile şi care are ca scop combaterea dezinformării în spațiul public, reprezintă contribuții, proiecte care ajută practic accesul opiniei publice la informații reale în timp util. Dar, Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susține orice inițiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului în condițiile legii şi literei şi spiritului Constituției României. Atât am avut să vă spun deocamdată. Mulțumesc.

Sursa: Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 11 martie