Bolaños, care a închis adunarea reprezentanților Comitetului Spaniol al Reprezentanților Persoanelor cu Dizabilități (CERMI), a un apel direct către principalul partid de opoziție: „Vremea scuzelor a trecut. A venit vremea compromisurilor. Nimeni nu înțelege că instituțiile sunt blocate și nimeni nu înțelege că demnitatea oamenilor este blocată.”

Ministrul Președinției a dat asigurări că „limba contează: creează realități; ne împuternicește sau ne limitează. Și măsoară înălțimea morală a societății. A spune că persoanele cu dizabilități sunt mai puțin valide înseamnă că societatea nu este la înălțimea sarcinii multora dintre membrii săi atunci când creează o barieră simbolică atât de inacceptabilă. O barieră pe care trebuie să o dărâm”.

Autonomia personală și incluziunea socialăBolaños a subliniat că această reformă stabilește obiectivele care ar trebui să ghideze acțiunea puterilor publice față de persoanele cu dizabilități: autonomie personală deplină și incluziune socială, respectând întotdeauna libertatea de alegere și preferințele acestora și incluzând participarea lor la adoptarea politicilor publice care le afectează.

Consiliul de Miniștri a aprobat în luna mai 2021 anteproiectul de lege care reformează articolul 49 din Constituție pentru consolidarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Pe lângă eliminarea termenului de „handicap”, ministrul a amintit că textul acordă o atenție deosebită nevoilor specifice ale femeilor și fetelor cu dizabilități; Are consens internațional, consens social și consens parlamentar inițial, din moment ce grupurile politice au fost în favoarea reformei în Comisia pentru Politici cuprinzătoare pentru persoanele cu handicap.

Bolaños a asigurat că ajungerea la un acord pentru modificarea articolului 49 ar fi un exemplu de politică utilă. „Politica trebuie să fie întotdeauna un instrument de îmbunătățire a vieții oamenilor, deoarece atunci când o singură persoană câștigă un drept, democrația devine mai mare pentru toți ceilalți.”

Avansează în drepturiÎn discursul său, ministrul Președinției a trecut în revistă și progresele în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități care au fost realizate până acum în legislatură. Astfel, Bolaños a evidențiat reforma Legii organice a regimului electoral general (LOREG) pentru garantarea dreptului de vot persoanelor cu dizabilități intelectuale; legea care înlocuiește incapacitatea și tutela cu un sistem de sprijin și întărirea autonomiei personale și civile și reforma Codului Penal pentru eradicarea sterilizării neconsensuale a persoanelor cu dizabilități incapabile de drept.

Bolaños a mai dat asigurări că Guvernul „a adoptat decizii care, într-un timp foarte scurt, vor garanta mai multă autonomie și mai multe drepturi pentru persoanele cu dizabilități”. Printre acestea, a menționat PERTE-ul economiei sociale și de îngrijire sau proiectul de lege de echitate în sănătate, care eradică coplățile în prestația de ortoproteză pentru minori . ani și încorporează reprezentanții persoanelor cu dizabilități la Forumul Sănătății Deschise.

Ministrul Președinției, Relații cu instanțele și Memoria Democratică, Félix Bolaños, într-o fotografie de fișier. (Foto: Dosar Pool Moncloa) Etichete: Egalitatea PERTE // Sursa: Guvernul Spaniei – Bolaños solicită din nou acordul în fața adunării CERMI pentru a suprima din Constituție termenul „cu handicap” se referă la persoanele cu dizabilități