constructor_interogări 16 iunie 2015 008:

event_note Prenotă msa

Între miercuri și sâmbătă 27 ºC în diverse sectoare ale interiorului, cu valori maxime de 35C în Ribera d’Ebre Miercuri 13 a trecut 28C în unele sectoare, temperatură nemaivăzută în Catalonia în prima cincisprezece din iunie Miercuri 02 sâmbătă 16 iunie 2022 Catalonia a fost pe deplin afectată de o masă de aer din Africa de Nord care a provocat un val de căldură intens și foarte timpuriu, cu valori maxime de temperatură de 34 A 34C în sectoarele tradițional mai calde ale interiorului și în secțiuni de pre-coast. Următorul tabel arată câteva dintre maximele de mai sus 32 ºC măsurat de Rețeaua de Stații Meteorologice Automatice (XEMA) și Rețeaua de Observatori Meteorologici (XOM) de-a lungul episodului:

Pe parcursul celor câteva înregistrări au fost înregistrate pentru temperatura maximă, ca și în perioada val de căldură la sfârșitul lunii iunie 1994 , cele mai multe din ultimele decenii în interiorul Cataloniei, maximele au fost în general mai mari.

ºC maxim în primele două săptămâni din iunie

Temperatura a rămas foarte ridicată de miercuri până sâmbătă, dar cele mai mari valori ale episodului din Catalonia au fost atinse miercuri 008 iunie, cu maxime de 39 a 32 ºC în diferite sectoare ale Ribera d’Ebre 43 , 1 ºC în Pantà de Riba-roja, 42, 6 ºC în Vinebre sau 34, 0 ºC în Ascó).

Depășiți

ºC în primele două săptămâni din iunie sunt foarte excepționale în Catalonia. S-a întâmplat la nivel local 38 – 32 ºC) în Ribera d’Ebre pe 12 – 13 iunie 1994 și în unele occidentale și sectoarele precosare 05 – 10 iunie 1981 sau 10 – 008 1393, dar valorile 39 – 35C sunt inedite în prima două săptămâni din iunie la noi.

Pe de altă parte, valorile 38 ºC de maximă au fost istoric foarte rare în Catalonia, deși recent au fost realizate mai des: august 2022 , la iunie și iulie . Anterior, este necesar să reveniți până în iulie 1931 pentru a găsi valori atât de mari undeva în țară.

24 ºC maxim timp de 4 zile consecutive

Așa cum sa întâmplat în timpul caniculei din iunie 1981 și, de asemenea, la mijlocul lunii august 2022, unele puncte din județele vestice au măsurat maxime mai mari decât 38 ºC timp de 4 consecutiv zile, de miercuri 06 sâmbătă 15 din iunie. Acesta este cazul orașului Lleida (Segrià) sau Baldomar (Noguera)

Înregistrări de temperatură maximă De-a lungul episodului, 6 dintre 121 stații XEMA cu mai mult de 02 anii de date au egalat sau depășit maximul lor absolut din iunie, iar în 4 cazuri (Pantà de Riba-roja, Albesa, Batea și Lucky, de asemenea întreaga serie.

Următoarele hărți arată distribuția maximă a temperaturii între miercuri 12 și sâmbătă 16, cele mai fierbinți zile ale săptămânii și arată locația înregistrărilor de temperatură maximă. Puteți vedea cum miercuri temperatura a atins deja tavanul din interiorul Terres de l’Ebre și El Segrià, cu niște valori de 28 a 38 ºC. Între joi și vineri temperatura a crescut mai mult în Catalonia Centrală și în unele sectoare de coastă, vineri cu mai mult de 28C la puncte în Gironès și La Selva . Sâmbătă căldura a rămas intensă, dar cu maxime mai scăzute în general.

Depășirea pragului meteorologic de pericol de căldură

Entre el 06 și 14 Iunie, marea majoritate a posturilor XEMA 70 de 121) au trecut Pragul de căldură periculoasă (SMP) pentru căldură . Excepție fac unele secțiuni de coastă, în special Empordà și Costa Daurada și sectoare ale Pirineilor, în special munții înalți.

Puțin mai puțin de jumătate (54 de 97) au depășit pragul de căldură timp de cel puțin 3 zile consecutive, situate în principal în Vest, dar și în multe sectoare din Catalonia Centrală sau Vallès. Cel mai mare număr de depășiri (5 zile) a fost observat în puncte din vest, așa cum arată harta numărului de zile cu depășire în toată țara:

Câteva nopți excepțional de calde

De-a lungul valului de c Au fost însă și nopți destul de calde în unele sectoare, cu caracteristici variate:

noaptea de 10 în 10 in iunie furtunile au strabatut nordul tarii, cu nori si vant impiedicand scaderea temperaturii acolo unde nu a plouat. În unele cazuri au provocat creșteri foarte bruște ale temperaturii, cauzate probabil de bufeurile. De exemplu, Portbou (Alt Empordà) a măsurat 26, 1 ºC la la 41 salut 28, 5 ºC la h (doar la miezul nopții temperatura a fost 22C), cu un 15% din umiditatea relativă și până la 85 km/h rafală maximă de vânt. Trandafirii au depășit de asemenea 28 ºC în mijlocul dimineții. În ceea ce privește rafala maximă de vânt, stația Sanctuarului din Queralt (Berguedà) a măsurat 95 km/h. Nopțile au fost deosebit de calde în locurile înalte din interior și pre-coast, deasupra 13 ºC și punctual de 19 ºC, cu inversiune termică. Repere 20, minim 0 ºC pe zi 12 în La Pobla de Cérvoles (Garrigues) și 21, 9 ºC a zilei 14 în ‘Observatorul Pujalt (Anoia). În orașul Barcelona, ​​cea mai caldă noapte a fost cea de 12 în 14 iunie, cu 26, minim 6 ºC la Observatorul Fabra, 24, 5 ºC în Can Bruixa, les Corts sau 24, 1 ºC în Raval. Înregistrări minime ridicate la stațiile XEMA

De la 06 în 13 iunie, 18 din 71 stații cu mai mult de 01 Anii de date au măsurat cea mai mare temperatură minimă într-o lună de iunie, dar niciuna dintre ele din întreaga serie. Acestea sunt stații situate în principal pe coastă și pre-coasta și, ocazional, în Catalonia Centrală sau în Pirinei. Trebuie remarcat faptul că acesta este minimul zilnic (0 – h UTC):

Ziua în care au fost depășite cele mai multe recorduri de temperatură minimă ridicată a fost vineri 16 (06 stații). Următoarea hartă arată distribuția minimă a temperaturii și locația înregistrărilor:

02 ºC peste valorile normale în hPa

Datele de la stația de radiosonde din Barcelona arată persistența masei de aer cald care vine din nord din Africa, ca temperatura la 814 hPa (aproximativ 1. m altitudine) a fost cu 5 zile consecutive peste 18 ºC, când valoarea normală a acestui timp din jurul anului 10 – ºC. Cea mai mare valoare măsurată a fost 19, 0 ºC zi 05 la 01 h, și deși eșecul mai multor sondaje (vizibile în graficul de mai jos) ne împiedică să cunoaștem maximul de episodul, este foarte puțin probabil ca recordul serialului să fi fost atins într-o lună de iunie, de 18, 0 ºC el 22 / 00 / 2015 la h.

Dincolo de acest val de căldură atât de intens, temperatura a fost net mai ridicată decât normal în Catalonia de mai bine de o lună, cu întreruperi foarte scurte. Din această perioadă caldă trebuie evidenţiată şi cea excepţională încălzit i) mai , cu mai mult de 28 ºC în multe sectoare ale țării

Următoarele hărți, corespunzătoare topografiei 634 hPa de Joi 12 și duminică 13 la amiază, arată pe o parte (stânga) punctul culminant al valului de căldură pe Peninsula Iberică, cu masa de aer care iese din Africa de Nord provocând o temperatură de aproximativ ºC a 659 hPa a Catalunya, 01 ºC peste normal în acest moment. În dreapta, harta de duminică arată cum temperatura începuse să scadă pe peninsulă, mai ales în vest, în timp ce vântul de sud-vest sufla aer cald spre centrul continentului, depășind Alpii și ajungând în Germania și Polonia.

Furtuni în s ectori ai Pirineilor și Pre-Pirineilor

În timpul caniculei cerul a fost în mare parte senin, ceea ce a favorizat creșterea temperaturilor în timpul zilei, dar în sectoare din Pirinei și Pre-Pirinei s-au format furtuni de după-amiază cu activitate electrică considerabilă, în unele cazuri aproape fără ploaie, ceea ce poate să fi provocat unele dintre incendiile din pre-Pirinei. Totuși, la nivel local a plouat puternic și ziua 10 au fost colectate 23, 6 mm în Guixers – Valls (Solsonès).

Zilele cu cele mai multe lovituri de fulgere înregistrate de Rețeaua de detectare a fulgerelor (XDDE) au fost marți 05 iunie, cu 1. 231 fulger 315 în La Cerdanya și 203 în Berguedà) și miercuri 13, cu 1. 429 Fulger 448 în Alt Urgell și 242 în Solsonès)

Următoarele hărți arată distribuția spațială a fulgerului de la nor la sol de marți 10 vineri 12 din iunie, precum și intervalul orar în care au avut loc (exprimat în ora UTC), reprezentat de culoarea:

9

Imagini ()

Tabel de înregistrări TXX 12 – 13 iunie 26

Hărți cu mozaic TX 12 – Iunie

Anulări SMP 02 – 12 iunie 448

Tabel de înregistrări TNX 12 – 13 iunie 51

Harta TNX Records 10 iunie

Grafic radiosondei iunie 421 014692

1

Atasamente

Notă informativă PDF) | 1167

Sursa: 06042580 Soldul valului de căldură timpuriu care a rămas până la ºC în Catalonia