Ministerul Afacerilor Externe, condus de Titus Corlățean, refuză să creeze noi secții de votare în diaspora, cu toate că Biroul Electoral Central a transmis un comunicat prin care permite acest lucru în baza legii.

Cu toate acestea, ministrul Titus Corlățean a spus că se va mări doar numărul de cabine de vot, până la 7, iar cei care vor să meargă în 16 noiembrie la vot o pot face cu declarația pe proprie răspundere completată, dacă reușesc să descarce fișierul de pe pagina web a ministerului și dacă au posibilitatea să imprime pagina.

Primul tur al alegerilor prezidențiale, din 2 noiembrie, a demonstrat că accesul cetățenilor la urne a fost împiedicat de proasta distribuire geografică a secțiilor de votare din străinătate și, în special, din cauza numărului insuficient al acestora în țări ca Franța, Germania și Marea Britanie.

“Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi”, se spune într-un comunicat al BEC, publicat de Mediafax, în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

BEC invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate”, aşa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

BEC reaminteşte că în exercitarea dreptului la vot, „alegătorii pot utiliza şi formularul declaraţiei pe proprie răspundere, descărcat de pe site-urile BEC şi MAE, care poate fi completat în afara secţiei de votare, „cu îndeplinirea condiţiei privind datarea şi semnarea acestei declaraţii numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (…) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii”.

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximum a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.

Asociațiile românilor din diaspora critică poziția MAE și amenință cu proteste în fața Ambasadelor României. Mai mult, a fost creată o petiție online pentru strângere de semnături în vederea suplimentării numărului de secții de votare pentru turul 2 al alegerilor prezidențial.

Adresele sectiilor de votare din Spania pentru 16 noiembrie

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}