România are o slabă absorbţie a fondurilor europene si acest lucru ar putea duce la alocări mult mai mici în viitor, a precizat Traian Băsescu după întâlnirea avută ieri la Cotroceni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

„Domnul Barroso ne-a asigurat că există maximă dorinţă a Comisiei Europene de a pune la dispoziţia Guvernului României experţi pentru a sprijini absorbţia”, a precizat Traian Băsescu, potrivit antena3.ro. La rândul său, preşedintele CE a declarat că fondurile europene pot juca un rol important în stimularea economiei, respectiv reducerea sărăciei. „Prin urmare, procesul de absorbţie trebuie grăbit, astfel încât fondurile să poată fi folosite la capacitate maximă”, a mai spus oficialul european.

Un alt subiect abordat la întâlnirea de la Cotroceni s-a referit la aderarea României la spaţiul Schengen. Potrivit preşedintelui CE, Comisia sprijină România în acest demers, însă numai dacă toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite. Experţii Comisiei vor evalua progresul în cele şapte domenii referitoare la aderarea la spaţiul Schengen. Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Jose Manuel Barroso a avut loc în timpul Summit-ului Dunării, organizat, la Palatul Parlamentului.