De fapt, Legea privind schimbările climatice și tranziția energetică impune orașelor cu peste cincizeci de mii de locuitori să aibă activă o zonă cu emisii scăzute (ZBE ), Curtea de Justiție a UE a anunțat deja sancțiuni pentru nerespectarea limitelor de poluare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se angajează să scadă pragurile de poluare permise. În plus, resursele consideră că nu este disproporționat aplicarea restricțiilor pe baza datelor de la cele două stații din oraș, întrucât stațiile sunt reprezentative pentru majoritatea străzilor care au același aspect și aceleași caracteristici. Prezentarea acestor resurse consolidează angajamentul tuturor administrațiilor de a accelera desfășurarea ZBE ) pentru reducerea poluării în orașe și apărarea acesteia împotriva urgenței climatice.

Actualizarea ordonanței municipale În paralel cu prezentarea contestației, se lucrează deja la punerea la zi a ordonanței municipale a ZBE. Nouă entități, diverși agenți și publicul vor lua parte la acest proces pentru a asigura implementarea lui și a-l îmbunătăți dacă este necesar printr-un proces participativ. Odată ce a avut loc această dezbatere participativă, va începe procesul de aprobare a noii ordonanțe actualizate

ZBE include cinci municipalități metropolitane (Barcelona, ​​​​L’Hospitalet de Llobregat și o parte din municipiile Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat și Sant Adrià de Besòs) și a fost modelul de referință pentru la implementarea ZBE în restul Spaniei. Implementarea acestei măsuri a redus peste șase sute de mii de călătorii ale vehiculelor foarte poluante .

Potrivit OMS, poluarea aerului este principalul risc de mediu al orașelor mari, deoarece crește mortalitatea prematură și scurtează speranța de viață, și afectează în special copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu probleme de sănătate.

Îmbunătățirea calității aerului ca urmare a modificărilor efectuate în oraș, a permis reducerea în jur de 125 decese anuale (0,8% din totalul deceselor) în raport cu valorile
, 5% din cazurile noi de astm bronșic infantil 110 cazuri anuale) și 1% din cazurile noi de cancer pulmonar (110 cazuri anuale).

Sursa:
Unitate de administrare pentru menținerea ZBE în rundele de la Barcelona