Inițiativa a luat naștere la sfârșitul lunii 2018 în cadrul Consiliului de Sănătate Mintală Zona Nord, când un grup de vecini își manifestă preocuparea pentru disconfortul pe care procesele de evacuare l-au generat în familiile din teritoriu. O situație care a fost depistată și în Raval Sud, două dintre zonele cu cele mai multe evacuări din Barcelona.

Acest lucru a dus la luni de muncă și întâlniri cu organizații sociale precum Colectivul Sísifo și Asociația Ubuntu, familii care au suferit evacuări, asociații de cartier și profesioniști din serviciile sociale și din comunitatea educațională. Și de aici a venit un ghid de bune practici pentru a minimiza impactul emoțional asupra copiilor, tinerilor și adolescenților care experimentează acest proces.

Acest protocol, care dorește să fie extins în tot orașul, are în vedere munca, atât individuală cât și familială și comunitară, care începe înainte de evacuare, identificând familiile care o pot suferi, și acțiuni atât în ​​timpul zilei care produce lansarea cât și după.

Și completează activitatea desfășurată de consiliu împotriva situației de urgență locativă, precum Unitatea de Antievacuări, care anul trecut deservește 2.. familii, sau investiția de aproape milioane de euro pentru a ajuta la atenuarea situațiilor de lipsă de locuințe sau riscul de a-l pierde.

„Stop evictions”, cântecul care dă voce copiilor

Ca urmare a acestei rețele și a muncii comunitare, grupul muzical Xiula a compus un cântec care reflectă modul în care copiii experimentează evacuarea. În plus, au înregistrat un videoclip cu studenți din Ciutat Meridiana și Raval.

În au participat 5. persoane cu risc de evacuare. Unul din trei era minor.

Sursa: Evacuări din perspectiva copiilor și cum să-i însoțesc 2021