Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inceput achitarea unui avans din subventia pe hectar. Peste un milion de fermieri vor primi banii incepand cu aceasta luna si pana in toamna anului viitor. Fiecare hectar eligibil va primi 183 RON, bani de care or beneficia cei 1,088 milioane de fermieri care sunt inregistrati in evidentele APIA pentru anul 2011 cu o suprafata totala de 9,6 milioane de hectare.

Romania va primi incepand din 2014 din fonduri europene  cu circa 3 miliarde de euro mai mari fata de suma alocata pentru 2007/2013. Agricultura are o pondere in PIB de 6 pana la 7%.

Cresterea platilor directe pentru fermierii romani intre anii 2014 – 2020 sau sprijin financiar pentru cei care si-au cedat terenul in vederea comasarii sunt doua dintre propunerile viitoarei politici agrare comune.  Reforma politicii agricole comune prezentate saptamana trecuta la Bruxelles prevede si un ajutor special pentru tinerii fermieri in varsta de pana la 40 de ani sub forma unei prime de instalare. Masura a devenit urgenta dupa ce s-a constatat ca cel putin in estul Europei mai mult de jumatate dintre fermieri sunt in varsta de peste 55 de ani.

Pentru agricultorii romani platile la hectar vor continua sa creasca si dupa 2014. E un lucru important pentru ca sunt doar cateva state membre in care platile vor creste, in altele vor scadea si in altele se vor mentine la acelasi nivel. Un alt element important pentru Romania este plata simplificata pentru fermele mici, deci Romania va avea posibilitatea sa acorde fermelor mici o plata simplificata unde controalele care se fac sa fie mult reduse si acesta va fi un beneficiu pentru agricultorii mici dar si pentru toti ceilalti pentru ca reducandu-se numarul de controale se vor putea finaliza mai rapid controalele si se vor putea face si platile mai rapid decat pana acum„, a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.