Economia zonei euro se va contracta anul acesta cu cel putin 8 procente sau 12 in cel mai rau caz, dupa cum anunta presedinta Bancii Centrale Europe, Christine Lagarde, care a studiat posibilele efecte fincanciare ale pandemiei.

Europa pregateste in acest sens un instrument de finantare, menit sa ambaleze motoarele economiilor comunitare.

Next Generation EU este numele programului european de relansare economica si va fi finantat cu 750 de miliarde de euro.

România va primi 33 de miliarde euro din acest buget sub forma fondurilor nerambursabile si creditelor avantajoase, dupa cum anunta europarlamentarul Siegfried Mureșan, in timp ce Spania așteaptă 77 de miliarde de euro.

Pe baza acestei finantari, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, considera ca pactul verde european și digitalizarea vor crea noile locuri de muncă de care are nevoie Europa.

Instrumentul Next Generation EU va colecta fonduri prin ridicarea temporară a plafonului care se aplică resurselor proprii la 2,0 % din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să împrumuta cele 750 de miliarde euro la un cost convenabil de pe piețele financiare.

Fondurile colectate în cadrul instrumentului Next Generation EU vor fi investite în trei piloni:
1. Sprijinirea statelor membre pentru a face investiții și reforme
2. Relansarea economiei UE prin stimularea investițiilor private
3. Si crearea unui noul program în domeniul sănătății, cu un buget de 9,4 miliarde EUR.

Comisia Europeana spera sa obtina un acord în cadrul Consiliului European, până în iulie.