In timp ce premierul Emil Boc vrea sa reduca numarul bugetarilor prin disponibilizari in cadrul Internelor, Baconshi vrea sa-i angajeze la MAE, mai precis la consulate.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a spus ca vrea sa redistribuie la consulate angajati disponibilizati din MAI, care au experienta in relatiile cu publicul. „I-am comunicat ministrului de Interne printr-o scrisoare oficiala aceasta disponibilitate. Nu am stabilit inca proportiile unui astfel de transfer si reconversie profesionala, dar cred ca este o idee buna, pentru ca, in definitiv, foarte multi dintre cei care vor fi disponibilizati la MAI au o bogata experienta de lucru cu publicul si, in urma unei pregatiri specifice consulare, ar putea sa fie eventual redistribuiti in reteaua noastra consulara„, a spus Baconschi, citat de Mediafax.ro.

Ministrul a adaugat ca multe dintre consulatele romanesti, mai ales in statele in care comunitatea de romani este mare, se confrunta cu un deficit de personal.
Noi am operat restructurari de curand, deci nu putem reveni la starea precedenta, dar cred ca multe dintre consulatele noastre, mai ales in tarile unde sunt comunitati de romani numeroase, sunt subincadrate actualmente si, deci, va fi nevoie sa mai completam schema„, a mentionat Teodor Baconschi.

Numeroase consulate din strainatate, cum este cel de la Madrid, se confrunta cu lipsa personalului, insa in repetate randuri acest lucru a fost motivat prin necesitatea reducerilor bugetare. in acest context, declaratia ministrului de Externe este o surpriza chiar si pentru premierul Emil Boc, care a spus ca nu stie despre intentia lui Baconschi, dar ca va primi lamuriri.

Ministrul administratiei si internelor, Traian Igas, a declarat recent ca aproximativ 10.000 de oameni vor trebui sa plece din ministerul sau, iar disponibilizarile vor avea loc in urmatoarele doua luni.