Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a activat o avertizare privind poluarea aerului cu niveluri moderate de particule în 40 municipalități din conurbația Barcelona care fac parte din Zona de protecție specială (SPA) a mediului atmosferic și din zonele de calitate ale aerului din Pirineii de Est, Pirineii de Vest și Pre-Pirinei. Creșterea particulelor s-a accelerat în ultimele ore din cauza sosirii unei mase de aer african cu un conținut ridicat de praf în suspensie.

Avertismentul de precauție este faza anterioară posibilității unei episod de mediu, fără a trebui neapărat să apară. Scopul acestei acțiuni este reducerea emisiilor poluante pentru a evita un episod de mediu. Avertizarea de precauție presupune:

Indicați pe panourile luminoase ale drumurilor principale că nivelul de poluare este ridicat; Informați publicul să acorde prioritate utilizării transportului public față de vehiculul privat; Notificați activitatile industriale si lucrari publice si producere de energie electrica care activeaza protocoalele de lucru prevazute in aceste cazuri; Recomanda municipalitatilor oprirea sau reducerea activitatilor sau lucrarilor cu materiale pulverulente Niveluri moderate

Măsurarea este efectuată astfel încât media zilnică a nivelurilor de particule cu diametrul mai mică decât 07 micri (PM 10)) în cursul zilei de ieri marți a depășit valoarea de 50 μg/m³ la mai mult de două stații de măsurare din Zona de protecție specială și la punctele de măsurare din zone de calitate a aerului din Pirineii de Vest și Pre-Pirinei. În plus, prognoza pentru ore 07 indică faptul că nivelurile acestea vor rămâne ridicate și această limită ar putea fi depășită din nou astăzi în aceste zone, întrucât este de așteptat să continue situația de pătrundere a prafului de origine africană.

Direcția Generală Calitatea Mediului și Schimbări Climatice , al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, va efectua o monitorizare amănunțită a nivelurilor și va evalua mâine dacă este necesară activarea unui episod . de particule sau dezactivați avertismentul.

Câteva recomandări

Generalitati recomanda cetatenilor:

deplasari pe jos sau cu bicicleta, alegand străzi care nu sunt frecventate de trafic. Folosiți cât mai mult posibil transportul în comun. Reduceți călătoria cu vehiculul privat (dacă este posibil, lucrați de la distanță, modificați programul și să lucreze în schimbul călătoriei cu transportul public, să lucreze în altă parte a companiei, mai aproape de casă… Utilizați Efectuați o conducere eficientă (pornire lină, încetinire, folosiți frâna de motor, evitați accelerarea și frânarea bruscă etc.) Dacă aveți vehicule diferite, folosiți-o pe cea cu cele mai scăzute emisii Reglați climatizarea locuințelor, scăzând temperatura de termostatul. Asigurați funcționarea corespunzătoare a încălzitoarelor cu combustibili fosili, precum lemn de foc sau biomasă, evitând purjările și dezrădăcinarea. Asigurați funcționarea corectă a filtrelor și colectoarelor de cenușă Nivelurile de calitate a aerului pot fi consultate la timp prin aplicația mobilă gratuită AireCat, în App Store și Google Play Store , sau în mediul web de informații de calitate a datelor din aer .

Pe Canal Salut al Agenției de Sănătate Publică Catalană detaliază principalele măsuri și recomandări care trebuie luate pentru reducerea expunerii la poluare și a riscurilor pentru sănătate care decurg din poluarea aerului. Pe lângă recomandările generale, există măsuri suplimentare de precauție care trebuie luate în situațiile cu niveluri ridicate de poluare care vizează cele mai vulnerabile grupuri și, de asemenea, populația generală

. 877506570 Sursa: Avertizare activată de poluare cu particule în conurbația Barcelona, ​​Pirineii de Est, Pirineii de Vest și Pre-Pirinei din cauza intruziunii de praf african