Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro au decis sa acorde Spaniei o prima transa de 30 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor.

Liderul Eurogrupului, Jean Claude Juncker, a spus la finalul unei reuniuni de 9 ore, care a durat aproape toata noaptea, ca „acest avans va fi destinat sa acopere necesitatile urgente ale sectorului bancar spaniol„.

Cu ajutorul acestui imprumut, Spania va putea sa ajute institutii care au fost nationalizate deja, precum Bankia, care a anuntat ca are nevoie de 19 miliarde de euro, sau CatalunyaCaixa, Nova Galicia si Banca Valenciei.

In consecinta, Spania este obligata sa respecte intocmai toate recomandarile Uniunii Europene, iar periodic, la fiecare 3 luni, va exista un control din partea zonei euro.

Desi guvernul de la Madrid spune ca recomandarile Uniunii nu sunt obligatorii, cabinetul Rajoy se pregateste sa ia deja noi masuri de austeritate si se prevede o majorare a TVA-ului.

Ca sa poata primi in continuare ajutor pentru salvarea sistemului bancar, Spania trebuie sa intareasca sistemul de supervizare a bancilor, sa creeze o banca in care sa fie concentrate activele toxice si sa restructureze eficient bancile salvate pana acum.

Ultimele analize ale necesarului de recapitalizare a bancilor din Spania aratau ca acestea au un deficit de maxim 62 de miliarde de euro.

Cu toate ca ajutorul va salva mai multe banci aflata intr-o situatie dificila nu se asteapta ca odata cu acest avans de 30 de miliarde de euro sa curga din nou creditele catre populatie si pentru activitatea economica.

Somajul spaniol a crescut in ultimul an cu 12 la suta si continua sa fie cel mai ridicat din Europa, cu toate ca in ultima luna s-a inregistrat o scadere istorica de aproape 100 de mii.

Ceea ce a reusit insa Spania cu toate aceste negocieri ale liderilor zonei euro este ca Uniunea Europeana sa ia in calcul legiferarea mecanismului de salvare directa a bancilor. 
Deocamdata insa exista rezerve in cadrul Uniunii fata de salvarea bancilor spaniole, vinovate in mare masura de indatorarea excesiva in timpul bulei imobiliare.

Spania nu vrea ca datoria bancilor si salvarea lor sa incarce factura datoriei suverane si se pare ca solicitarea guvernului de la Madrid a avut pana la urma ecou in cadrul Comisiei Europene. Comisarul pentru Economie, Ollie Rehn a confirmat ca va fi prezentata o propunere membrilor Uniunii pana la finalul anului pentru ca bancile care ajung in situatii de insolvabilitate sa poata cere ajutor direct de la zona euro.

Guvernul spaniol considera ca acordul incheiat cu zona euro este convenabil si ca banii vor fi acordati pe o perioada de minim 12 ani si cu o dobanda de maxim 4 la suta. Detaliile acordului si conditiile imprumutului vor fi stabilite pana pe 20 iulie, iar Spania ar trebui sa primeasca cele 30 de miliarde de euro pana la inceputul lunii august.