Manifestatiile publice au ajuns sa fie la ordinea zilei in Spania, din cauza austeritatii impuse de guvern, a reducerilor bugetare pe care trebuie sa le mai faca Executivul ca sa atinga tinta de deficit pe 2012 si a celor operate deja de mai multe guverne regionale.
Premierul Mariano Rajoy a inceput mandatul cu cele mai dure reforme anticriza, iar societatea spaniola reactioneaza din ce in se mai frecvent prin manifestari de protest.

Sindicalistii condamna duritatea prevederilor din noua lege a muncii, elevii si studentii se manifesta impotriva taierilor din invatamant, iar functionarii scandeaza impotriva concedierilor. Pe deasupra, reorganizarea companiei Iberia si infiintarea companiei low-cost Iberia Express au provocat nemultumirile pilotilor care nu vor sa renunte la greve si ameninta ca vor protesta si in perioada vacantelor de Pasti si de vara.
Toate sectoarele economiei spaniole sunt marcate de austeritate si de reduceri de cheltuieli, fapt pentru care se asteapta ca protestele sa continue.

Proteste masive impotriva reformei muncii
Reforma pietei muncii este cea mai polemica masura adoptata de guvernul lui Mariano Rajoy, iar sindicatele cred ca aceasta nu va rezolva problema somajului.
Primele manifestatii masive au avut loc duminica, 19 februarie, cand sute de mii de spanioli au iesit in strada ca sa protesteze impotriva reformei pietei muncii si se anunta noi manifestatii de acest tip in viitorul apropiat.
Sindicatele au chemat atunci, oamenii in strada, in toata Spania, ca sa protesteze impotriva unei legi care, in opinia lor, le da putere absoluta angajatorilor si punand in pericol drepturi salariale castigate de la instaurarea democratiei.

Manifestatiile s-au produs in 57 de orase din Spania si numarul protestatarilor a trecut de un 1 milion, potrivit organizatorilor. Cele mai multe persoane s-au manifestat la Madrid, Barcelona si Valencia.
Centrul Madridului a fost invadat de multimea de cetateni nemultumiti de reforma pietei muncii, care taie din drepturile angajatilor si le ofera mai multa libertate patronilor. Acestia primesc bonificatii fiscale pentru angajarea somerilor sub 30 de ani, dar pot sa concedieze mult mai usor. Platile compensatorii pentru cei care sunt dati afara au fost reduse prin noua lege la 33 de zile pe an. Firmele pot sa modifice salariile si sarcinile angajatilor in functie de productivitate si pot concedia daca au 3 trimestre de pierderi consecutive.

Premierul Mariano Rajoy, reales presedinte al Partidului Popular, a reiterat faptul ca reforma este corecta si ca este necesara pentru ca Spania sa nu mai piarda locuri de munca.
Sindicatele au anuntat noi proteste pentru 29 martie, iar urmatorul pas ar putea fi o greva generala.

Pana una-alta, guvernul vrea sa-i puna pe someri sa execute munci pentru comunitate in schimbul ajutoarelor sociale. Masura este inclusa in proiectul de lege a reformei muncii, care a provocat numeroase nemultumiri din partea sindicatelor. Guvernul se pregateste sa-i puna pe someri la munca in folosul comunitatii, daca primesc ajutor, dar nu merg la cursuri de formare. Masura nu se aplica deocamdata nicaieri in Spania, dar regiunile autonome au fost invitate sa incheie acorduri in acest sens.

Organizatiile sindicale din Spania considera ca reforma pietei muncii este neconstitutionala si contine doar masuri indreptate impotriva muncitorilor. De aceea, sindicatele vor organiza noi proteste, iar in 29 martie, a fost convocata greva generala in cateva regiuni din Spania.
Guvernul sustine insa ca reforma permite firmelor sa fie mai flexibile in momentul angajarii, dar sindicatele nu reusesc sa vada partile bune ale reformei, despre care spun ca va mari numarul somerilor din Spania.
in plus, guvernul a spus ca somajul va continua sa creasca si anul acesta si ca de-abia in a doua jumatate a anului 2013 se prevede o tendinta pozitiva in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca.

Politia spaniola se bate cu studentii la Valencia
Timp de mai bine de o saptamana, centrul orasului Valencia a fost scena unor proteste importante ale studentilor si elevilor care criticau reducerile din invatamant. Scandalul a pornit de la un protest initiat la scoala Lluis Vives din Valencia, unde elevii denuntau faptul ca nu mai au caldura in clase si ca sunt nevoiti sa stea cu paltoanele pe ei la ore.
Tinerii au blocat o strada din oras si au inceput sa strige impotriva politicii de austeritate bugetara lozinci de genul „Hotii la inchisoare si banii inapoi la scoala”.
Interventia dura a fortelor de ordine a incins spiritele si numarul protestatarilor a crescut de la o zi la alta.
Mai multi elevi, unii minori, au fost retinuti de politie la Valencia si 16 persoane au suferit rani usoare in urma protestelor.
Cotidianul El Pais a postat un video pe pagina web in care se vedea cum un politist impinge, aparent fara nici un motiv, doua tinere care se aflau pe trotuar, iar seful Politiei s-a referit la protestatari cu denumirea de „inamic”.
in urma criticilor dure din partea societatii, dar si a partidelor din opozitie, politia nu a mai intervenit, iar protestele s-au derulat in continuare in centrul orasului.

Nemultumiri si in randul functionarilor
Pe langa elevi si sindicalisti, nemultumirea in fata valului de masuri de austeritate se manifesta in aproape toate sectoarele publice. Functionarii din Catalunya, Galicia, Cantabria, Castilla y Leon si Castilla La Mancha au organizat deja proteste impotriva reducerilor de personal si critica prelungirea orarului de munca saptamanal la 37,5 ore.
Guvernul solicita intelegerea cetatenilor si pregateste noi masuri de austeritate. Ultimele masuri privesc economisirea a 100 de milioane de euro din inchirierea localurilor pentru administratia publica si reducerea numarului institutiilor cu 20%. intre timp, guvernele regionale sunt presate de guvernul national sa duca la indeplinire un plan de austeritate suplimentar. Madridul este singura regiune care a indeplinit obiectivul in 2011, restul regiunilor fiind acuzate ca au depasit cu mult deficitul, fapt care obliga acum Spania sa faca o economie de 44 de miliarde de euro intr-un an.

Comisia Europeana vrea ca Spania sa ajunga anul acesta la un deficit de 4,4 % si guvernul lui Mariano Rajoy incearca sa obtina o relaxare a tintei de deficit, pe motivul ca in 2011 a fost inregistrata o depasire neprevazuta a cheltuielilor.
intre timp, societatea spaniola se straduieste sa asimileze noua realitate a austeritatii si a protestelor publice masive.