Polițiști ai Generalitati-Mossos d’Esquadra a Diviziei de Investigații Criminale a Regiunii Metropolitane de Poliție Barcelona, împreună cu Unitatea de Investigare a Gărzii Urbane din Barcelona, ​​au arestat un bărbat și o femeie în calitate de presupuși autori ai unei infracțiuni de trafic de ființe umane pentru a exploata victimele și a le obliga la cerșetorie.

Operațiunea de poliție, care a avut loc pe 7 iunie, a permis Mossos d’Esquadra și grupurilor de trafic de ființe umane din cadrul Guardia Urbana să elibereze două victime care trăiau în condiții infraumane. La început au fost transferați la Centrul Barcelona pentru Situații de Urgență și Urgențe Sociale (CUESB), unde li s-a acordat primul ajutor, iar în prezent se află sub asistența de specialitate care se activează în cazurile de trafic de persoane.

Cercetarea a prioritizat întotdeauna îngrijirea celor două persoane, care au trăit într-o situație deplorabilă precum și au fost exploatate pe tot parcursul zilei pentru a încasa bani pe străzile orașului. Cercetătorii estimează că obțin o medie între 100.

Agenții au început investigația în noiembrie anul trecut, când doi bărbați au fost depistați zilnic cerșind în cartierul Sants-Montjuïc din Barcelona, ​​motiv pentru care au efectuat diverse supravegheri pentru a clarifica faptele și a verifica dacă în spatele lor se aflau alte persoane care îi controlau, vegheau asupra lor. și i-a forțat să cerșească.

Conducătorii clanului erau un bărbat și o femeie care erau însărcinați cu mutarea victimelor, în unele cazuri în portbagajul vehiculului lor, să punctul în care trebuiau să cerșească. Le-au descărcat și i-au forțat să ceară bani pentru o zi întreagă, până le-au ridicat din nou.

Modul de modus operandi al clanului a constat, în primul rând, în căutarea persoanelor în țara de origine cu o situație de vulnerabilitate și nevoi economice severe. Dacă au putut, au acordat prioritate persoanelor cu dizabilități fizice, în principal din două motive: pe de o parte, persoanele cu dizabilități sunt susceptibile să primească mai mulți bani atunci când cerșesc, iar pe de altă parte, acest handicap le-a îngreunat intrarea. pe piaţa muncii atât în ​​ţara lor de origine, cât şi în Catalonia. Odată găsiți, au fost constrânși și amenințați că vor călători în Catalonia, adesea cu promisiuni care nu au fost îndeplinite la sosire și au fost forțați să cerșească.

În cele din urmă, liderii clanului au adus victimele cu autobuzul la locul unde au fost exploatati. Ajunși în Barcelona, ​​au fost puși să se afle în diferite părți ale orașului profitând de semaforul roșu pentru a cere bani de la mașinile care erau parcate.

Control puternic asupra victimelor

Victimele trăiau în condiții groaznice. Liderii clanurilor le-au oferit o cantitate mică de mâncare și băutură și i-au percheziționat fizic în fiecare zi pentru a păstra toți banii strânși. Li s-au făcut să locuiască într-un câmp deschis și li sa oferit doar o saltea acolo unde dormeau, deși condițiile meteorologice erau nefavorabile. Anchetatorii au constatat că oamenii clanului dormeau în același loc, dar cu cort.

Clanul exercita un control strict asupra victimelor, întrucât le urmăreau la semafoare și la locul unde dormeau ca să nu poată ieși și să nu aibă libertate de mișcare. În plus, persoanele exploatate își vorbeau doar limba, ceea ce le făcea mai vulnerabile și incapabile să ceară ajutor, făcându-i complet dependenți.

Cei doi deținuți Clanul, situat în zona Magória (Sants-Montjuïc), a exploatat persoane vulnerabile și a forțat să-și cerșească modus vivendi , care a constituit, împreună cu traficul de persoane, o infracțiune foarte gravă împotriva persoanelor. Cei doi deținuți erau liderii unui clan familial de aproximativ zece persoane, asupra căruia nu s-a dovedit activitatea lor infracțională în acest domeniu. Ele sunt însă legate de o istorie de jafuri cu forţa.cerşetor pe drumul public cu exploatatorii săi. Această conexiune este adesea foarte costisitoare de detectat și cu atât mai mult pentru a obține dovezi solide care să o demonstreze.

Anul 2018 a acționat asupra unui alt grup care a forțat un bărbat să cerșească

În august 2018, același grup de cercetători a adus la Barcelona un caz legat de trafic de persoane în scopul exploatării cerșetoriei unei victime în vârstă, care se afla pe stradă într-un situatie foarte precara, si fara resurse sociale sau economice.

Barbatului i s-au scos actele personale, a dormit in strada controlata in orice moment de exploatatorii sai si l-a obligat sa cerseasca pe Gran strada de Gràcia din Barcelona pentru zile întregi, uneori câștigând între 300 și 500 euro pe zi, pe care trebuia să-i livreze exploatatorilor săi.

Ancheta, care a fost supravegheată de magistratul Judecătoriei nr. sau 5 din Barcelona, ​​au identificat trei persoane care făceau parte dintr-un clan de familie ca fiind responsabile pentru procesul de capturare, transfer și exploatare a victimei. Au fost emise două mandate europene de arestare, deoarece doi dintre indivizi au fugit. Luni mai târziu, ei au fost arestați și extrădați în Spania.

Recent, Tribunalul Provincial din Barcelona a emis o condamnare împotriva acestor persoane, cu pedepse de . și 16 ani de închisoare, pentru doi a deținuților.

Zona de comunicare

Barcelona, ​​​​13 Iunie 422302

Sursa: Au eliberat la Barcelona doi oameni care au trăit în condiții subumane și au fost forțați de un clan de familie să practice cerșitul