După o perioadă de probă, Direcţia Generală de Trafic (DGT) a activat radarul instalat în tunelul de pe autostrada AP6 din Guadarrama (Madrid), care îi va sancţiona pe şoferii care vor circula cu viteze mai mari de 100 km/h.

Acesta este un radar diferit de cele obişnuite, care depistează depăşirea limitei de viteză într-un punct kilometric. Radarul instalat la tunelul din Guadarrama va calcula viteza medie în funcţie de timpul parcurs de autovehicul de la intrarea în tunel şi până la ieşire.

Depăşirea limitei de viteză se va sancţiona cu amendă de până la 600 de euro şi cu scăderea a 6 puncte la permisul de conducere, în funcţie de nivelul de depăşire a limitei de viteză.

Radarul de pe AP6 este mai degrabă o cameră video cu infraroşu care înregistrează numărul tuturor maşinilor care trec prin tunel şi un calculator depistează care sunt acelea care au depăşit viteza de 100 km/h. De aceea, DGT avertizează că schimbarea benzii sau frânarea înainte de radar nu ajută cu nimic, pentru că radarul calculează viteza medie.

Ministrul de Interne, Alfredo Pérez Rubalcaba, a anunţat recent că în Spania vor fi instalate 100 de noi radare, dintre care 6 vor calcula viteza medie pe o anumită distanţă.