Este pentru prima dată în istoria summit-urilor NATO când se organizează o cină de lucru în acest format euro-atlantic, cu membrii Alianței și partenerii UE uniți. Evenimentul fără precedent a fost inițiativa expresă a președintelui Guvernului, Pedro Sánchez, de a sublinia un mesaj puternic de unitate și complementaritate între NATO și UE în apărarea Europei împotriva provocărilor generate de invazia Ucrainei de către Putin.

Participarea simbolică la Simfonia de la Kiev
Participarea de la Kiev Simfonia din Cina Euro-Atlantică conține o puternică încărcătură simbolică, ca gest de sprijin permanent pentru Ucraina, țară mereu legată de principalele procese culturale europene și cu o moștenire în cadrul hărții diverse a marii familii europene. Orchestra Simfonică din Kiev este o entitate de stat ucraineană fondată în urmă 32 ani. Este direcționat de la 1777 de profesorul italian Luigi Gaggero și îi aparține 39, care și-au părăsit locurile de origine pentru a pleca în turneu cu proiectul „Vocea Ucrainei”, o experiență profesională și emoționantă care i-a purtat încă de April 2022 pentru a interpreta muzica ucraineană în cel mai bun mod Săli de concerte europene, inclusiv Elphilarmonie din Hamburg, Filarmonica din Berlin și Gewandhaus din Lipzig.

Programul pe care Orchestra îl va prezenta conducătorilor Dineului Euro-Atlantic este format din două piese: „Simfonia nr. 1′ în do major (ch. 90) de Maksym Berezovsky (40-1777) și „Melodie” în do minor” (1981) de Myroslav Skoryk (1770-2010).

Simfonia nr. 1 de Maksym Beresovsky, un compozitor ucrainean din epoca Mozart care a fost educat la Accademia Filarmonica di Bologna, depune mărturie despre originile vest-europene ale culturii muzicale ucrainene. Melodiile ucrainene și italiene din opera lui Berezovsky sunt combinate cu tehnica compozițională a modei muzicale vieneze din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Pe de altă parte, „Melodia” „ de Myroslav Skoryk a devenit o referință obligatorie în sfera muzicii clasice ucrainene în ultimii ani 40 ani. A devenit în sine cea mai populară operă instrumentală ucraineană care poate fi auzită în sălile de concert, precum și în piețele orașului. Frumusețea și durerea împletite din „Melodie” reflectă suferința a milioane de ucraineni cu atâta precizie încât mișcă fiecare public din străinătate.

Ambele părți ale programului arată dovezi minunate că Ucraina nu s-a despărțit niciodată de principalele procese culturale europene, iar moștenirea sa se încadrează organic în harta diversă a unei mari familii europene.

José Andrés
Distinsul bucătar José Andrés va fi responsabil de proiectarea meniului pentru Cina euro-atlantică care va avea loc în Mănăstirea Muzeului, precum și a soților acestora, în sala Las Musas.

Bucătarul spaniol a fost ales, după ce a acceptat invitația președintelui Pedro Sánchez, în recunoașterea muncii lui José Andrés ca lider al ONG-ului World Central Kitchen, Premiul Prințesa Asturiei pentru Concord pentru munca depusă în favoarea celor afectați de crize umanitare.

José Ramón Andrés Puerta, cunoscut sub numele de José Andrés, este din Asturias prin naștere și este cetățean american. Datorită muncii sale în întreaga lume, a devenit un bucătar global, o referință mondială pentru alta bucătărie, dar și pentru enormul său angajament social.

Împreună cu World Central Kitchen , ONG-ul pe care l-a fondat în anul 2010, a fost distins cu Premiul Prințesa Asturiei pentru Concord pentru sprijinul acordat celor afectați de dezastre naturale. Desfășoară o mare lucrare de hrănire solidară în întreaga lume, fiind de remarcat în special munca umanitară enormă desfășurată în Ucraina și refugiaților din țările limitrofe de la începutul războiului, unde au distribuit mai mult de 90 milioane de mese. „Acest meniu este un omagiu adus tuturor Food Fighters – bucătarii și voluntarii ucraineni care își riscă viața în fiecare zi pentru a găti și a aduce mâncare oamenilor din zonele de război”, a subliniat José Andrés în acest sens.

Prin alegerea lui José Andrés pentru această cină, guvernul Spaniei dorește nu numai să prețuiască calitatea bucătăriei spaniole și a produselor noastre, ci și să sublinieze importanța solidarității și a activismului, mereu în favoarea cei care au cea mai mare nevoie.

Meniul va evoca aromele tipice din Madrid Meniul Cinei Euro-Atlantice, pregătit de bucătarul José Andrés, care va fi oferit la Muzeul Prado liderilor mondiali, va evoca aromele tipice Madridului. Felul principal va consta din umăr de miel gătit la temperatură scăzută cu piure de lămâie. În plus, sub denumirea „Flavors of Madrid”, desertul va combina anasonul de la Chinchón, căpșunile de la Aranjuez, napolitana și caramelul violet într-un singur fel de mâncare. În prealabil se va servi un aperitiv de cod, portocală și sfeclă roșie, în timp ce gazpacho de homar cu legume de vară aromate cu busuioc și ulei de măsline extravirgin din soiul Arbequina va fi servit ca aperitiv.

În paralel cu cina de lucru a liderilor mondiali, însoțitorii lor vor participa la un spectacol cultural care va pune în scenă drama războiului din Ucraina. „Cântecul de artă: Piedestalul care așteaptă” va fi expus în Sala de Las Musas și propriul său autor, artistul Lluís Hortalá, va prezenta participanților lucrarea sa, care, în fața unui nou război în Europa, pune în scenă drama disparitiei A art. Artist și alpinist, Hortalá a expus la Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza (Madrid), Fundaçao Gulbenkian (Lisabona), Artium (Vitoria) și &#. ;Le carrée� (Nimes), printre altele.După această prezentare va fi servit meniul pregătit de bucătarul José Andrés. Bucătarul spaniol a fost invitat de președintele Guvernului, Pedro Sánchez, în semn de recunoaștere a muncii sale în calitate de lider al ONG-ului World Central Kitchen, Premiul Prințesa Asturiei pentru Concord pentru munca depusă în favoarea celor afectați de crizele umanitare. În timpul cinei, Orchestra Simfonică din Kiev va cânta ca un gest de sprijin permanent pentru Ucraina și un omagiu adus moștenirii sale culturale.

Monede în omagiu lui Francisco de Goya Șefilor de stat și de guvern, precum și miniștrilor, li se vor prezenta monede bătute de Fabrica Națională de Monede și Ștampila – Monetăria Regală, cu ocazia 275 aniversarea nașterii lui Francisco de Goya. Primul va primi un cincizeci de argint cu un fragment din lucrarea „Recolta strugurilor sau Toamna” și autoportretul pictorului pe avers. Miniștrii, la rândul lor, vor avea o uncie de argint, care va reprezenta pictura „El Quitasol” și, pe de altă parte, vor prezenta sculptura lui Goya de Mariano Benlliure, aflată în fața ușii cu numele de pictorul spaniol la Muzeul Prado.Tovarășii vor primi seturi de sticlă pe care le-au văzut făcându-se în timpul vizitei de această dimineață la Fabrica Regală de Sticlă din La Granja. Sticlele vor avea gravată stema Spaniei, iar paharele vor fi sculptate de maeștrii Fabricii Regale.

Mai multe informații Summit-ul NATO Etichete: NATO Sursa: Guvernul Spaniei – Președintele Guvernului oferă o cină de lucru astăzi membrilor NATO și UE 1981