Senatorul Viorel Badea solicita sprijinul asociatiilor romanesti din Spania pentru solutionarea principalelor probleme ale cetatenilor romani si pentru initierea unor proiecte legislative in beneficiul acestora. Problema restrictiilor de munca impuse de spanioli romanilor, Big Brother-ul la care este supusa comunitatea romaneasca din Badalona, precum si demararea proiectului de parteneriat legislativ” au fost principalele teme discutate sambata, 26 noiembrie, la Madrid, de catre Presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni, senatorul Viorel Badea si reprezentanti ai asociatiilor romanesti.

Cu aceasta ocazie, senatorul PDL Viorel Badea a sintetizat discutiile cu primarul Badalonei, Xavi Garcia Albiol, subliniind interesul aratat de catre autoritatile romane in solutionarea crizei ivite intre comunitatea romaneasca din zona si autoritati. „Doamna consul general de la Barcelona va fi permanent in contact cu primarul Albiol si la intalnirea cu autoritatile locale din Badalona a fost prezent si atasatul de Interne care va colabora pentru ameliorarea problemelor de tip infractional. Din pacate nu avem in Badalona o asociatie romaneasca prin care sa putem dialoga cu primaria ca sa-i facem pe oficialii spanioli de acolo sa nu identifice infractionalitatea cu o anumita nationalitate„, ne-a declarat senatorul PDL pentru Diaspora, Viorel Badea, care a subliniat ca in ianuarie se va intoarce la Badalona unde va urmari rezultatele intalnirilor avute pana acum cu primaria lui Xavi Albiol.

In cadrul rundei de consultari cu liderii organizatiilor comunitatii romanilor din Madrid, principalele aspecte dezbatute au fost cele legate de situatia inacceptabila generata de reintroducerea de catre guvernul spaniol a restrictiilor pe piata muncii, necesitatea implicarii mai profunde a statului roman in derularea de proiecte cu obiectiv identitar si de promovare a imaginii Romanei in Spania.

Senatorul Viorel Badea le-a propus celor prezenti sa initieze un parteneriat pentru elaborarea si promovarea de initiative legislative in beneficiul comunitatii de romani din Spania. Astfel, s-a stabilit ca, periodic, reprezentantii comunitatii romanilor din Spania sa identifice principalele probleme cu care se confrunta membrii acestei comunitati in relatia lor cu statul roman, urmand ca parlamentarii de diaspora sa preia propunerile si sa le promoveze ca initiative legislative. „Aceasta initiativa va asigura o mai larga participare a comunitatilor de romani la procesul legislativ, precum si o abordare obiectiva, exhausitiva si echilibrata a problemelor cu care se confrunta conationalii nostri din peninsula iberica„, a subliniat senatorul Viorel Badea la finalul reuniunii de la Madrid.

In timpul vizitei sale in capitala Spaniei, senatorul Viorel Badea a fost prezent la serviciul divin oficiat la Biserica Adventista „Emaus”, precum si la oficierea Sfintei Liturghii de la Biserica Ortodoxa Romana cu Hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Madrid, participand, de asemenea, la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei impreuna cu romanii din localitatea San Sebastian de los Reyes.