Cunoscutul festival Callatis, adresat diasporei romanesti si care avea loc la Mangalia, se va desfasura anul acesta, pentru prima data, la Roma, Italia, in perioada 9-15 august. In cadrul acestui festival vor fi organizate Simpozionul Romanilor de Pretutindeni, Miss Diaspora, S.A.R.P. – Salonul Artistilor Romani de Pretutindeni si Piata Festivalului. La Roma, in acest an, vor veni reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor romane, dar in calitate de invitati.

Salonul Artistilor Romani de Pretutindeni se afla la cea de-a doua editie, iar printre expozantii din acest an se numara si artisti romani din Castellon: Augustin C. Ghebaru (pictor), Ana Nisipeanu (pictorita), Carmen Stefan (pictorita); Dragos Iordache (fotograf) si Camelia Ghebaru (designer vestimentar).

Artistii vor participa cu urmatoarele expozitii: Augustin C. Ghebaru – colectia „Ocean 2011” ? 10 tablouri, 1x1m, ulei pe panza, expresionism abstract; Ana Nisipeanu ? 10 tablouri, expresionism figurativ; Carmen Stefan -expozitie postmodernista; Dragos Iordache ? expozitie de fotografie si Camelia Ghebaru ? pictorial si vestimentatie in stil flamenco.

Inscriindu-se perfect in conceptul Callatis, o punte de legatura intre romanii din tara si cei din lumea larga, SARP isi propune sa reuneasca scriitori, artisti plastici si artisti fotografi, trupe de teatru etc, personalitati ale artei cunoscute in tarile adoptive, dar mai putin familiare publicului din Romania.

Accademia di Romania din Roma si salile de expozitie ale Complexului Ergife Palace Hotel vor gazdui, timp de o saptamana, expozitii, lansari de carte si vernisaje, spectacole de teatru, proiectii de filme documentare etc., creatii apartinand unor artisti de origine romana care traiesc in strainatate. In cadrul dezbaterilor pe teme artistice si culturale, artistii si reprezentantii asociatiilor culturale romanesti din strainatate vor dialoga cu oameni de cultura, critici de arta si jurnalisti din Romania.