Institutul Cultural Roman de la Madrid colaboreaza cu Primaria din Villanueva de la Canada in vederea prezentarii expozitiei „Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al XV-lea si al XVI-lea” in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia „Zilei Europei – Romania, tara invitata”, care se vor desfasura in perioada 7-11 mai 2012.

Expozitia va avea loc in perioada 7 mai – 2 iunie, la Centro Cultural La Despernada. Programul evenimentelor include, de asemenea, lungmetrajul Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (regia: Catalin Mitulescu), care va fi proiectat luni, 7 mai, la Centro Civico „El Molino”, de la ora 18, si miercuri, 9 mai, la Centro Cultural La Despernada, de la ora 20.

ICR doreste in acest fel sa ajunga la numerosii romani care se afla in jurul Madridului, oferindu-le o mostra de cultura romaneasca de traditie si calitate. Expozitia „Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al XV-lea si al XVI-lea”, realizata de curatorul Vlad Bedros, lector la Facultatea de Istoria si Teoria Artei din Bucuresti, cuprinde fotografii impresionante, unele de detaliu, din cateva biserici cunoscute din Romania: Popauti, Balinesti, Suceava (biserica Sf. Gheorghe), Humor, Arbore si Dragomirna. Fotografiile au fost realizate de Vlad Bedros, curatorul expozitiei, si de Geanina Deciu, Anca Dina, Ioana Olteanu si Carmen Solomonea, restauratoare. {loadposition publi}

Patrimoniul artistic moldovenesc din secolele al XV-lea si al XVI-lea reprezinta una dintre cartile de vizita ale culturii romane, o pledoarie completa si convingatoare, demonstrand vocatia ei europeana (pe filiera Bizantului ca factor de europenitate in Europa sud-estica) si, in egala masura, capacitatea ei de asimilare personala, creatoare, a unei matrici culturale. Prin minutioasele interventii ale restauratorilor, voalurile de praf si fum s-au ridicat in ultimii ani de pe frescele pictate in acest interval al artei evului mediu tarziu si astfel o consistenta pagina de arta post-bizantina este pusa intr-o lumina mai clara.

Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 7 mai, la ora 12.00 in Centrul Cultural La Despernada din Villanueva de la Canada. ICR Madrid intentioneaza sa itinereze aceasta expozitie in mai multe centre, pentru a face cat mai cunoscut caracterul exceptional al picturii de biserica din Romania, dar si pentru a demonstra ca, in ciuda banalizarii prin imagini turistice, bisericile din Romania pot constitui sursa unor expozitii impresionante, atunci cand se bazeaza pe un concept curatorial substantial. {loadposition comment}