El Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, în cadrul conferinței de la Nueva Economia Fòrum Europa Tribuna Catalunya Ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon, a susținut în această dimineață o prelegere la Nueva Economia Fòrum Europa Tribuna Catalunya, unde a subliniat liniile strategice în care lucrează Departamentul Sănătatea și provocările viitoare.

În acest sens, ministrul a dat asigurări că Departamentul are clar schimbările care trebuie efectuate pentru transformarea sistemului de sănătate. „Avem încă multe provocări, dar nu le putem face față singuri. Nu o putem face singuri. Avem nevoie de un acord de sănătate cu aspect larg, lung și generos. Sănătatea depășește îngrijirea sănătății și este nevoie de un acord mare de țară”, a spus el.

. Urmând această linie, Argimon a remarcat că sistemul de sănătate este „o mare moștenire pe care trebuie să o păstrăm”, și asta înseamnă „a-l iubi, a proteja asta, înseamnă investiții, înseamnă voință și asumarea responsabilității în acest mare acord de țară.”

Pentru Argimon, soluția este foarte clară: trebuie să avem resurse proprii: să decidem singuri, sub principiul solidarității cu alte teritorii. Catalonia merită să aibă sistemul care să poată plăti cu PIB-ul pe care îl generează. Între timp, fie „abordăm finanțarea Sănătății, fie abordăm modelul de finanțare a autonomiilor. Dar pentru a aplica această soluție, fie ea definitivă sau cealaltă, trebuie să ai voință și să-ți asumi responsabilitățile”, a spus el. Evaluarea muncii la conducerea Departamentului

În decursul conferinței, întrebat despre acțiunile desfășurate de când a preluat șeful Departamentului Sănătății, ministrul a subliniat că s-a prioritizat transformarea asistenței primare și comunitare prin consolidarea comunității. aspect. Acest lucru s-a realizat prin încorporarea 347 a referenților de bunăstare emoțională, dieteticieni-nutriționiști și în curând va încorporează fizioterapeuți și igienişti dentari.

Argimon a mai evidențiat și consolidarea care s-a făcut în personalul profesioniștilor din școlile primare, pe lângă integrarea în echipe a administratorilor sanitari care s-au alăturat în perioada pandemiei. El a subliniat, de asemenea, creșterea bugetului și investiția de 556 milioane de euro în construcția și renovarea centrelor de peste următorii doi ani.

Șeful Sănătății a remarcat că s-a lucrat pentru a elimina povara birocratică asupra profesioniștilor, îngrijirea la domiciliu a fost consolidată. De asemenea, faptul că noul SIVIC a fost lansat de Sănătatea Publică și am fost pionierii în implementarea vaccinurilor meningococice și HPV la copii.

Sănătatea mintală, o prioritate În ceea ce privește sănătatea mintală, ministrul a susținut că este o prioritate absolută a departamentului „din prima zi” și că Consiliul consultativ este deja solicitat pentru a o aborda dintr-o altă perspectivă. Consilierul a afirmat că este necesar să „facem lucrurile altfel, mai proactiv, acolo unde oamenii locuiesc și locuiesc.” Astfel, având ca prioritate sănătatea mintală a copiilor și tinerilor, ministrul a reamintit că deja a fost lansat noul Program de îngrijire a crizei în sănătate mintală, care se adresează acestuia din mediul persoanei, programul de prevenire a sinuciderii și 08 Echipament de ghidaj extrem de complex pe întreg teritoriul Oricum, Argimon a recunoscut că mai este mult de parcurs și ne angajăm pe un model de comunitate, de autonomie, recuperare si reintegrare a persoanelor ingrijite. În acest sens, el a remarcat că un spital nu este un loc de locuit, și că se lucrează pentru a converti șederea lungă la psihiatrie, așa cum s-a realizat la Girona. Ministrul a anunțat că în curând vor fi lansate patru proiecte pilot în domeniul socio-sanitar, deși mai multe detalii vor fi date în curând.

Asistență primară și comunitară

Consilierul a explicat că noua sunt necesare forme de organizare pentru îngrijirea primară și comunitară și că acestea trebuie să meargă mână în mână cu Departamentul de Sănătate și cu Serviciul de Sănătate Catalan, dar trebuie să fie conduse de profesioniști. Argimon a spus că cheia îngrijirii primare și comunitare sunt modelele, la plural, deoarece nu există o singură formă de organizare și că „este esențial ca profesioniștii să conducă transformarea și să abordeze schimbarea”.

A vorbit și despre necesitate pentru a face asistența primară atractivă pentru studenții la medicină și asistență medicală și că nu este numai responsabilitatea Sănătății să acorde prestigiu medicinei de familie, care este cheie și „rolurile de îngrijire și însoțire sunt adevăratul sens al medicinei.” În plus, ministrul a remarcat că una dintre principalele direcții care urmează să fie abordate de către Departamentul de Sănătate este acordarea de mai multă pondere îngrijirii comunitare pentru abordarea inegalităților și aceea de consolidare a asistenței medicale primare. Transformarea îngrijirii primare și comunitare este o prioritate, motiv pentru care au fost luate toate aceste măsuri pentru consolidarea și consolidarea acesteia. Provocările viitorului Argimon a reiterat că există două provocări fundamentale, lipsa profesioniștilor și a finanțării. La prima provocare, consilierul a amintit că în următorii ani se vor pensiona 6. medici si intre 6. i 8. asistente medicale și, deși problema este abordată, competențele sunt foarte limitate. Un program de stimulare a fost deja dezvoltat pentru rezidenții de medicină de familie și comunitară și asistență medicală în sănătate mintală și s-au creat împreună cu Departamentul de Cercetare și Universitatea 2022 noi locuri de îngrijire universitară Crearea de rețele și regândirea actualului model de spital, care datează de ani de zile 80, este una dintre provocările Sănătăţii, a explicat ministrul. „Medicina și asistența medicală s-au schimbat și avem nevoie de muncă în colaborare care să ofere profesioniștilor un proiect atractiv de asistență medicală, de predare și de cercetare”, a reiterat Argimon. La conferința consilierului Argimon participă ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró; secretarul general al Departamentului de Sănătate, Meritxell Masó; secretarul de sănătate și participare, Meritxell Budó; secretarul de Sănătate Publică, Carmen Cabezas; directorul general al Profesioniştilor din Sănătate, Montserrat Gea; directorul Serviciului Catalan de Sănătate (CatSalut), Gemma Craywinckel și directorul general al Planificării și Reglementării Sănătății, Azucena Carranzo

Puteți prelua conferința ministrului Sănătății, Josep Maria Argimon, la următorul link : https://youtu.be/NMcwbHgj9nQ 605616 Sursa: Argimon: „Avem nevoie de un acord de sănătate cu o viziune largă, lungă și generoasă. Un acord de țară”