Mai multe asociații românești din Spania denunță felul în care ambasada României de la Madrid cenzurează relația cu românii din comunitate, pe care îi alege pe sprânceană atunci când au loc întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului sau Președinției.

Ultimul scandal a fost declanșat de vizita recentă în Spania a consilierului prezidențial pentru diaspora, Sandra Pralong, care nu s-a văzut decât cu câteva asociații, chemate la eveniment de Ambasada de la Madrid.

Consilierul președintelui Klaus Iohannis pentru românii din afara granițelor ceruse ca întâlnirea de săptămâna trecută să fie deschisă pentru „întreaga comunitate”, dar conducerea ambasadei a preferat să anunțe doar o parte dintre asociațiile românești din Spania, pe cele din lista întocmită de conducerea instituției.

Mai mult, la întrebările noastre și în prezența consilierului prezidențial Sandra Pralong, reprezentanții Ambasadei au spus că au anunțat pe „toată lumea”, pentru a recunoaște apoi că, de fapt, au fost invitați doar anumiți reprezentanți ai românilor.

„S-a transmis o invitație tuturor reprezentanților mediului asociativ și cei care au dorit să răspundă ne-au confirmat că vor participa la întâlnirea de la Ambasadă, dar toata lumea a primit invitația”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Ambasadei de la Madrid, Ionuț Vâlcu, la conferința de presă de luni, 18 ianuarie, cu Sandra Pralong.

Video de la conferința de presă cu Sandra Pralong, consilier prezidențial

Așa se organizează întâlnirile cu comunitateaIată bâlbâielile responsabililor de la Ambasada Madrid încercând să explice de ce nu au fost chemate toate asociatiile românești la întâlnirea cu Sandra Pralong, consilier prezidențial la Cotroceni pentru românii din afara granițelor, organizată săptămâna trecută la Madrid.

Posted by Românul din Spania on Friday, January 22, 2016

Unele asociații, cunoscute pentru activitatea desfășurată în ultimii ani în cadrul comunității, denunță faptul că nu au primit invitația la această întâlnire, la care s-au prezentat doar câteva persoane. Mai mult, asociațiile în cauză denunță faptul că sunt marginalizate de mai multă vreme de Ambasada de la Madrid pentru critici aduse în trecut activității instituției.

ciprian roman asociatie

Ciprian Roman – vicepreședinte IntegraMas Madrid

Am fost obișnuiți în ultimul timp cu așa zisele vizite oficiale ale miniștrilor care își cheamă la Ambasadă persoanele sau asociațiile aservite. Vizitele oficiale nu erau anunțate din timp, iar în comunicatele care apăreau ulterior în presă nu se preciza care au fost asociațiile sau federațiile participante. Aceste amănunte ar trebui să apară. Orice român din Spania are dreptul să fie informat despre ONG-urile care îi pot oferi informații sau reprezentare”, ne-a declarat Ciprian Roman, vice-președinte al asociației IntegraMas, care mai semnalează și faptul că nu este permisă „o triere a ONG-urilor”.

Conducerea Ambasadei de la Madrid susține că lucrează cu o listă de invitați pe care o folosește la astfel de întâlniri, dar care, în mod evident, îi exclude pe mulți dintre cei care ar avea ceva de spus în interesul comunității.

Federația Asociațiilor Românești din Europa, FADERE, este un alt ONG care nu mai primește invitații la Ambasadă pentru întâlnirile cu oficialii care vor să se vadă cu românii din Spania.
Președintele FADERE, Daniel Țecu spune că accesul organizației sale a fost blocat după ce a participat la un protest în anul 2014, in favoarea dreptului la vot pentru românii din străinatate.

Daniel Țecu - președinte Fadere

Daniel Țecu – președinte Fadere

I-am scris doamnei Magdalena Lungu de la Ambasadă (desemnată de ambasador să mențină relația cu comunitatea, n.red.) foarte clar și am întrebat-o de ce de fiecare dată când vine un demnitar trebuie să aflu din altă parte și aud de fiecare dată aceeași scuză: că adresa FADERE s-ar fi șters din banca de date a Ambasadei”, ne spune Daniel Țecu, președintele FADERE, revoltat de modul în care a fost organizată întâlnirea cu Sandra Pralong, consilierul președintelui României.

De la sosirea lui Ion Vîlcu la conducerea ambasadei României din Spania, instituția a redus la maximum relațiile cu asociațiile, cu presa și cu alte persoane din comunitate, dar mai ales cu cele care sunt sau au fost critice față de activitatea sa.

Ambasada României din Spania a renunțat, în timpul mandatului actualului ambasador, la tradiția sănătoasă de a organiza Grupul de Dialog Social, o serie de reuniuni periodice la care se puteau întâlni, în mod liber și civilizat, reprezentanți ai instituției cu români din comunitate, dornici să transmită idei, propuneri sau chiar critici constructive.

La întrebările noastre legate de această situație conflictivă cu o mare parte a comunității, Ambasada de la Madrid ne-a transmis, prin biroul de presă al Ministerului de Externe, că „atât Ambasada României la Madrid, cât şi reprezentanţele consulare ale României în Regatul Spaniei desfăşoară numeroase activităţi care implică şi comunitatea românilor din Spania”.

O altă asociație românească din Spania care critică politica de comunicare a Ambasadei de la Madrid este organizația FIADDIE (Asociaciones para la Defensa de los Derechos de los Inmigrantes en Europa), al cărui președinte, Ion Bălan, l-a criticat dur pe ambasadorul României, Ion Vîlcu, pentru că nu a stat de vorbă cu cei 300 de români care au fost concediați la Burgos, în luna decembrie, de la un grup de firme producătoare de carne.

ion balan fiaddie

Ion Bălan – președinte FIADDIE

În plus, organizația FIADDIE, denunță problemele create la ultimul scrutin românesc: „Cerem demiterea dlui. Ambasador Ion Vîlcu și a membrilor corpului diplomatic responsabili de secţiile de votare unde au avut loc incidente, cu ocazia alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie 2014. Pe parcursul celor patru ani de mandat, dl. Vîlcu a reușit să dezbine comunitatea românească din Spania„, scrie Ion Bălan într-o scrisoare trimisă președintelui României, premierului și ministrului de Externe.

Desigur, nici președintele FIADDIE, Ion Bălan, nu a fost invitat să se întâlnească la Ambasadă cu Sandra Pralong, omul de legătură dintre românii din diaspora și președintele României, Klaus Iohannis.

Una dintre asociațiile invitate la reuniunea cu Sandra Pralong a fost FEDROM, Federația Asociațiilor de Imigranți Români din Spania, al cărui președinte, Miguel Fonda Ștefănescu, ne-a spus că nu a participat pentru că nu a avut timp și pentru că nu mai are încredere în astfel de discuții cu reprezentanții statului român.

Oficialii care vin din România hărțuiesc diaspora. Se folosesc de cei plecați când au nevoie, la alegeri sau cand au alte nevoi politice”, ne-a precizat președintele FEDROM, Miguel Fonda Ștefănescu.

Faptul că Ambasada României din Spania aplică un filtru atunci când organizează întâlniri cu „reprezentanți” ai românilor, nu este o noutate, dar situația de marginalizare în care ajung asociațiile care critică sau care au revendicări concrete nu face decât să confirme că instituția cenzurează dialogul contribuabililor cu autoritățile publice din România.