Mai mult de jumătate din populația asigurată din UE, dețin deja cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), conform celor mai recente cifre disponibile pentru 2013.

Numărul cetățenilor deținători ai unui card CEASS este în continuă creștere, acesta fiind în 2013 cu 8 milioane (și anume cu 4%) mai mare decât în anul precedent, informează Comisia Europeană.
László Andor, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a spus: „Este încurajator să vedem tocmai acum, când mulți se pregătesc să plece în vacanța de vară, că din ce în ce mai mulți oameni au un card european de asigurări sociale de sănătate. Acesta le permite să obțină tratamentul necesar atunci când călătoresc în Uniunea Europeană, în Elveția, în Liechtenstein, în Norvegia și în Islanda. Numărul tot mai mare de cetățeni care obțin cardul demonstrează încrederea în sistemul CEASS și recunoașterea protecției pe care o oferă acesta.”
CEASS, care este disponibil gratuit, confirmă dreptul unei persoane de a primi un tratament medical care devine necesar în timpul unei șederi temporare în străinătate din partea sistemului public de sănătate al țării gazdă în aceleași condiții și la aceleași costuri ca și cetățenii țării respective. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele medicale planificate în altă țară.
Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS. Concret, în marea majoritatea cazurilor, pacienții care prezintă CEASS primesc asistența medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate fără probleme. Cu toate acestea, au existat refuzuri, datorate în general lipsei de informare din partea furnizorilor de asistență medicală. Prin urmare, atât Comisia Europeană, cât și statele membre trebuie să continue să amelioreze gradul de informare cu privire la modul în care funcționează cardul, atât în rândul specialiștilor din domeniul sănătății, cât și în rândul cetățenilor.
În cazul în care CEASS nu este acceptat, pacienții trebuie să contacteze autoritatea competentă din domeniul sănătății din țara unde se află în vizită. Numerele de contact pentru cazuri de urgență sunt ușor accesibile prin intermediul aplicației CEASS pentru smartphone-uri și tablete (a se vedea mai jos). În cazul unui nou refuz, pacienții trebuie să solicite asistență din partea autorităților din domeniul sănătății din țara lor de origine. În fine, dacă tot se mai confruntă cu probleme, ei trebuie să contacteze Comisia Europeană, care poate analiza reclamațiile și poate pune în discuție problema cu autoritățile din țara în cauză. Comisia examinează cazurile respective și, atunci când este nevoie, se vor deschide proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva oricărui stat membru care nu aplică dreptul UE privind utilizarea CEASS.
Cetățenii trebuie să știe că respectivul card este eliberat gratuit de către furnizorul național de servicii de asigurări de sănătate din țara de origine, fără a fi necesar să se plătească taxe unor intermediari care își oferă ajutorul pentru procesul de depunere a cererii, cazuri a căror existență a fost semnalată în unele țări. Cetățenii trebuie să semnaleze astfel de cazuri autorităților naționale din domeniul asigurărilor de sănătate.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}