Luna aprilie a început cu o explozie de aer foarte rece din cauza ondulației curentului cu jet (vânt dinspre vest) și deplasarea acestuia spre sud, configurație care caracterizează primăvara. Această împrejurare a favorizat în cursul lunii aprilie trecerea perturbărilor atlantice care s-au adâncit în sudul Peninsulei Iberice, unde cantitatea de precipitații acumulată în cursul lunii a fost semnificativă. În Catalonia, acestea au afectat în principal masivul Ports, coasta de sud, Terres de l’Ebre și versantul sudic al Pirineilor. Cea mai importantă tulburare ne-a afectat zilele 10 și , cu precipitații de 206, 3 în PN dels Ports (Baix Ebre), în timp ce între zile 19 și 30 aprilie au fost măsurate mai mult de 30 mm în mare parte din treimea de sud a țării, evidențiind din nou PN dels Ports, cu 80, 1 mm.

Dar punctul culminant al lunii aprilie a acestui an a fost episodul care s-a petrecut intre 1 si 4, intrucat am avut cele mai friguroase zile de aprilie din ultima 30 ani. Toate stațiile de înalt munte ale Rețelei de Stații Meteorologice Automatice (XEMA), situate între 2. și 2. ani de date, a înregistrat cea mai scăzută temperatură în aprilie. În plus, un total de 124 din 153 stații care au mai multe ani de date au măsurat cea mai scăzută temperatură din seria sa din aprilie. În fine, în dimineața zilei de 3, a nins ușor și anecdotic aproape până la nivelul mării în sectoare din Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès sau Maresme, fără să prindă. Începând cu prânz s-au format în Pirinei și Pre-Pirinei estici nori, care au descărcat după-amiaza averse, unii dintre ei însoțiți de furtuni, sub formă de zăpadă granulară sau zăpadă din . o 206 m. Pe tot parcursul serii și la primele ore ale nopții zăpada s-a concentrat între Berguedà și Osona, în special în zona Lluçanès, cu grosimi considerabile de până la 20 cm în Sant Boi de Lluçanès (810 m, Osona), 13 cm în Sanctuarul Queralt (1. 203 m, Berguedà) sau 8 cm în Berga 710 m, Berguedà).

Aprilie caldă în Catalonia Luna trebuie descrisă ca fiind caldă în mare parte din Catalonia, în special în Pre-Pirinei, pre-coast. Centru și conurbația Barcelonei, unde anomaliile au fost peste 1,5 ° C (figura 1). În ciuda frigului care a lovit țara în primele zile ale lunii, în restul zilei temperatura a rămas fie normală pentru perioada anului, fie ușor peste, ca răspuns la circulația zonală care a inhibat afluxurile de frig din nordul continentul.

Figura 1:

Hărți de temperatură medie a lunii aprilie de 2022 și diferența din acest respect față de media climatică

Hărți elaborate cu date ale stațiilor integrate în XEMA, gestionate de SMC. Ele nu includ valorile temperaturii unei anumite stații dacă 80% din toate datele nu sunt disponibile ” această stație Sursa: Aprilie ploioasă în treimea de sud a Cataloniei