Anul școlar viitor 2023 – 2023, 5 institute publice vor oferi ciclul de pregătire de grad mediu de Conducere a Vehiculelor de Transport Rutier. Pentru prima dată, va fi posibil să studiați la Institut Pere Martell (Tarragona), Institut Mare de Déu de la Mercè (Barcelona), Institut Montilivi (Girona) și Institut La Caparrella (Lleida); și va rămâne la Institut Vic (Vic), care a oferit deja acest curs.

Formalizarea acestui ciclu de VET s-a făcut printr-un acord semnat de Departamentele de Educație, Afaceri și Muncă, prin Serviciul „Ocupația Cataloniei (SOC), Vice -Președinție și Politici Digitale și Teritoriu, împreună cu Federația Catalană de Afaceri de Transport Auto de Pasageri (Fecav) și Confederația de Afaceri a Transportului Rutier din Catalonia (Cetcat). În acest fel, se urmărește contracararea lipsei de profesioniști din sectorul conducerii autobuzelor și camioanelor, precum și creșterea competențelor profesionale ale acestui grup.

Cum ca o noutate, înscrierea în ciclul de studii medii se va adresa în principal studenților mai în vârstă de ani, din pentru a putea conduce autobuze si camioane trebuie sa ai permis de conducere si Certificat de Aptitudine pentru Soferi Profesionisti (CAP). Prin acest acord, persoanele care urmează ciclul vor putea obține CAP-ul chiar la centru și se va facilita, prin pregătire duală, ca studenții să poată obține permisul de conducere pentru acest tip de vehicul. În dotarea acestor centre pentru predarea acestor cicluri de pregătire a colaborat Departamentul Vicepreşedinţie şi Politici Digitale şi Teritoriale.

Ciclul de Conducere a Vehiculelor de Transport Rutier este conceput pentru se desfășoară în regim dual, ceea ce înseamnă că în anul II elevii vor putea face 3 zile de pregătire săptămânală în companii și 2 zile în școală. Înscrierile vor începe pe 1 iunie iar elevii trebuie să meargă direct la școală pentru a se înscrie.

Pe lângă promovarea unei oferte de formare care să răspundă nevoilor de lipsă de profesioniști, și de relief dintre cele existente, ciclul formativ va facilita formarea profesorului, va încuraja transferul de cunoștințe și tehnologie, va îmbunătăți calificările profesionale ale oamenilor din sector, inserția în muncă și va răspândi formarea profesională legată de transportul rutier. .

Acordul include și acțiuni de formare destinate șomerilor, cu două certificate de profesionalism în conducerea autobuzelor și conducerea autoturismelor grele de marfă, cu 6 itinerarii și 81 i 81 locuri, respectiv. Aceste acțiuni sunt promovate de Serviciul Catalan de Ocupare a Forței de Muncă Mai multe cursuri oferite în sectorul auto

Această ofertă de formare este complementară cel promovat de Consorțiul pentru Educație Continuă din Catalonia . În cadrul itinerariului „Transport și Întreținere Vehicule” în zona profesională „Conducerea vehiculelor rutiere” pentru 2022 un catalog de 81 acțiuni de formare pentru un total de 2. 615 oameni muncitori, ceea ce reprezintă un total de 6 715 ore de formare în sector, care precizează un total de 81 specialități.

Formarea legată de PAC (la toate nivelurile) iese în evidență și se așteaptă să beneficieze aproximativ 2. 12) oameni. În această pregătire este obligatoriu, din martie 2021, ca centrul să aibă autorizația Direcției Generale Transporturi și Mobilitate a Generalitati de Catalunya și centrele care dispun de un dispozitiv biometric de control al prezenței sunt obligate să verifice această prezență a participanților, cerințe esențiale pentru obținerea titlului de CAP.

Pe lângă această ofertă obișnuită, în perioada 2021 – 2022 este în curs de desfășurare un program specific ERTO de sprijinire a persoanelor, care include orientare și formare profesională. În acest program, logistica a fost considerată unul dintre sectoarele cheie în generarea de locuri de muncă, motiv pentru care au fost planificate 18 specialități de formare în aceste sectoare cu o ofertă de 531 locuri de formare legate de conducere. 27 Mai 2023

Sursa: Anul viitor, 5 institute publice vor oferi ciclul de grad mediu de Conducere a vehiculelor de transport rutier