Antonio Machado în Madridul său

Antonio Machado în Madridul său

Antonio Machado are o poezie în Campda castiliană care spune: „Bătăi, inimă… Nu totul/pământul l-a înghițit”. Ceea ce fără îndoială nici pământul, nici timpul nu au înghițit este moștenirea lui. Odată cu ediția a IX-a a Sala de clasă Juan de Mairena, care se desfășoară pe 6 și 7 februarie, la Biblioteca Publică Municipală Eugenio Trías-Casa de Fieras (Plaza de Fernán Núñez, 24), Zona Guvernamentală pentru Cultură, Turism și Sport a Consiliului Municipal din Madrid dorește să se aprofundeze în viața și opera celui mai tânăr poet al Generația lui ’98. Un scriitor care, deși nu s-a născut la Madrid, a fost un mare exponent al acestui oraș în care a locuit timp de trei decenii.

Luni, 6, la ora 9:00, municipalitățile Madrid și Soria, împreună cu curatorul sesiunilor, poetul, scriitorul și jurnalistul Carlos Aganzo, vor inaugura seria. Pe parcursul dimineții, conduși de profesorul Emilio del Río, scriitorul JA González Sainz și poeta Amalia Iglesias, vom face cunoștință cu Machado din Madrid, Soria și, respectiv, Paris.

În acea zi, la ora 10:50, Alicia Viladomat va vorbi despre relatia lui Pilar de Valderrama, bunica lui, cu poetul, a relației lui Guiomar cu Antonio Machado. S-au întâlnit când amândoi erau cufundați în propria lor tristețe. Pilar pentru infidelitatea soțului ei și Antonio pentru că nu a reușit să treacă peste moartea tinerei sale soții în urmă cu un deceniu. Nici diferența de vârstă și nici faptul că era căsătorită nu au împiedicat sentimentele ei să se trezească din letargia lor. Ambii poeți au menținut o relație epistolară de șase ani, iar Machado i-a dedicat muzei sale versuri care întruchipau visele sale platonice de o viață comună.

În acea grădină, Guiomar,
grădina reciprocă pe care o inventează
două inimi o pereche,
fuzionează și completează
orele noastre

Relația sa cu frații săi și Sevilla va fi discutată de jurnalistul și criticul literar Ignacio F. Garmendia, iar poetul Raquel Lanseros și Carlos Aganzo vor vorbi despre ultimele sale zile de viață în Machado în Collioure: odisee și mit.

A doua zi, pe 7, va continua cu prezența poetului în alte părți ale geografiei precum Segovia, de mâna lui Ángel González Pieras, director general de Turism al Junta de Castilla y León; din Barcelona, ​​​​cu Txema Castiella și Xavier Marcé, de la consiliul orașului Barcelona; din Villa Amparo, cu scriitorul Antonio M. Herrera; iar din Baeza, cu scriitorul Manuel Mateo Pérez. Aganzo însuși va fi responsabil de unirea tuturor acestor orașe cu Machado: viețile noastre sunt orașele.

Închiderea va avea loc la ora 13.10 cu filozoful Emilio Lledó și apoi, la 19.00, cu câștigătorul Premiului Național de Poezie Luis Alberto de Cuenca în Antonio Machado și cu mine. Intrarea este liberă și deschisă până la atingerea capacității maxime și poate fi urmărită și în sala Canalul de Youtube al bibliotecilor publice.

Rețeaua orașelor machadiene

Acest ciclu de conferințe pune tușa finală președinției care, din mai 2021, o deține Madrid a Rețelei Machadian Cities. Această organizație, creată în 2009 și cu sediul în Soria, își propune să promoveze activități culturale și turistice care diseminează figura lui Antonio Machado. Baeza, Barcelona, ​​Collioure, Rocafort, Madrid, Segovia, Sevilla și Soria fac parte din aceasta. Locuri care, alături de Paris, au fost cheie în viața marelui poet.

Aceste conferințe se țin anual într-una dintre municipalitățile care alcătuiesc această rețea și care este deschisă să primească mai multe locuri cu o mare prezență a poetului sevillian.

„Madrid, Madrid! Ce bine suna numele tau, digul spaniilor!”

Străzile Madridului sunt Machado, oraș în care a ajuns la opt ani și din care a plecat pentru ultima oară la 63 de ani. Între timp, schimbări de oraș, schimbări de destinație, care să-i îmbogățească opera.

În Madrid, prima reședință a familiei Machado a fost pe Calle de Claudio Coello și a studiat la Instituție de învățământ gratuită, o experiență care a lăsat amprenta asupra lui. Un Madrid de teatre, adunări și cafenele literare la care el și fratele său Manuel au mers împreună cu alți mari gânditori și scriitori precum Pío Baroja, Rubén Darío sau Federico García Lorca. Acest oraș a fost martor și muză a unei bune părți a operei sale. Institutul Cardenal Cisneros, transferurile sale pe strada Fuencarral, Biblioteca Națională, Grădinile Moncloa, Teatrul Spaniol, Café de las Salesas și ultima sa reședință, pe strada General Arrando, unde recent a fost instalată o placă în onoarea lui, ei completează harta Madridului lui Machado. Dacă nu doriți să faceți turul pe jos, îl puteți urmări prin Biblioteca Digital Memory din Madrid, unde spațiile cele mai legate de Don Antonio au fost geolocate pe o hartă. Puteți accesa de la aceasta legătură.

A murit pe 22 februarie 1939 la Collioure, Franța, foarte departe de acel Madrid la care s-a întors mereu, un Madrid care nu-l uită niciodată.

Sursa: Antonio Machado în Madridul său

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu