O româncă este primul deputat de origine străină care ajunge în parlamentul regiunii Madrid, în cadrul grupului Partidului Popular.

Anka Moldovan s-a născut în 1976 la Cluj Napoca și a ajuns în parlamentul regional după ce s-a aflat pe listele formațiunii sale pe locul 69, la alegerile din mai 2015.

Demisia unei colege de partid care este cercetată într-un caz de corupție a permis ascensiunea româncei în rândul parlamentarilor care decid într-o mare măsură viața madrilenilor.

Este o mândrie să fiu român și faptul că pot să-i reprezint pe toți cetățenii Madridului este o onoare pentru mine”, ne-a spus Anka Moldovan, cu câteva minute înainte să depună jurământul ca deputat în Asamblea de Madrid.


Momentul oficial al jurământului a fost urmat de aplauzele colegilor din Partidul Popular, iar faptul că Anka Moldovan a ajuns în Parlamentul regional se datorează în mare măsură liderului Partidului Popular din Madrid, Cristina Cifuentes, care a avut mereu încredere în ea.

Este o persoană foarte muncitoare și este acel tip de om căruia dacă îi dai o sarcină o îndeplinește întotdeauna”, ne-a declarat Cristina Cifuentes, președintele guvernului regional al comunității autonome Madrid.


La prima sesiune ca parlamentar, părinții Ankăi Moldovan au urmărit momentul jurământului din tribuna invitaților.

Ea s-a format încă de la grădiniță la marea comunitate ortodoxă care s-a creat la biserica noastră din Madrid și nu a fost o simplă spectatoare, ci s-a implicat mereu ca să ajute”, ne-a spus Teofil Moldovan, tatăl Ankăi și cel mai vechi preot ortodox român din Spania, care a fost însoțit la Asamblea de Madrid de soția sa Lucreția Moldovan.

De-a lungul anilor, Anka Moldovan a participat intens și la activitatea de integrare a străinilor din Madrid. A lucrat la CEPI Alcalá de Henares – Centrul Hispano Român, unde oferea cursuri de spaniolă, ca apoi să fie cooptată în echipa de guvernare la departamentul de imigrație.

Pe lângă cariera politică, Anka se poate mândri și cu o carieră în arta plastică reușind să-și expună picturile în galerii importante din New York, Berlin sau Paris.