Un atlet de origine romana face parte din echipa olimpica de pentatlon modern, trimisa de Guatemala, la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra.

Numele sau este Andrei Gheorghe, s-a nascut in Romania, dar traieste de la 13 ani in tara din America Centrala, unde studiaza la Facultatea de Inginerie.

Anul acesta are examenul de licenta, insa inainte de acesta trebuie sa faca fata exigentelor de la Jocurile Olimpice de la Londra. Andrei Gheorghe a reusit sa se califice pentru Jocurile Olimpice dupa ce a castigat medalia de argint la pentatlon modern la Jocurile Pan Americane de la Guadalajara (Mexic) din 2011.

Tanarul de 24 de ani a ajuns in Guatemala impreuna cu tatal sau, Marian Gheorghe, sportiv roman care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 si a terminat pe locul 7.

Intr-un interviu citat de SportFeatures.com, Andrei Gheorghe povesteste cum a fost adaptarea sa la viata din Guatemala, unde la inceput nu avea prea multi prieteni. Datorita sportului insa a reusit sa se integreze si sa petreaca mult mai mult timp cu tatal sau, care este antrenorul sau.

Cand am venit in Guatemala nu aveam prieteni si e destul de greu sa vii din Europa in America Centrala. E o cultura diferita, dar pentatlonul m-a ajutat mult. Cand eram in Romania, tatal meu muncea foarte mult in timpul saptamanii si il vedeam foarte putin. Acum ne antrenam impreuna si ma straduiesc sa combin orele de studiu cu sportul„, spunea Andrei Gheorghe inainte sa plece spre Londra.

Andrei a obtinut cetatenia guatemaleza anul trecut si va putea sa participe la primele Jocuri Olimpice cu echipa tarii de adoptie.

Pentatlonul modern consta din cinci probe diferite (scrima, calarie, tir, inot si cros), clasamentul fiind facut prin totalizarea punctelor obtinute la fiecare proba.