Directorul executiv al MAL, uzina de alumină care a provocat catastrofa din vestul Ungariei, a fost pus sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu, a anunţat ieri poliţia ungară pe site-ul său de Internet, informeaza mediafax.ro.

„Suspectul nu a elaborat măsuri pentru protejarea vieţii şi a proprietăţii în caz de dezastru şi nu a pus în aplicare un plan de control şi protecţie în caz de dezastru”, a precizat poliţia. Directorul executiv al MAL, Zoltan Bakonyi, a fost reţinut luni, iar premierul a numit un comisar guvernamental care va fi responsabil de companie timp de doi ani, în condiţiile în care aceasta a fost naţionalizată. Activele MAL au fost, de asemenea, îngheţate.

Bakonyi a depus o declaraţie dar şi o plângere în legătură cu reţinerea sa. El susţine că nicio autoritate şi nici preşedintele companiei nu i-au cerut să elaboreze un plan pentru eventualitatea în care barajul cedează, a anunţat postul de televiziune TV2.

Biroul Naţional de Investigaţii l-a reţinut pe Bakonyi de teamă că acesta ar putea influenţa martorii. Bărbatul va rămâne în arest până la proces.