Numai în statul american Florida există 6,8 milioane de consumatori constanţi de vin, dintre care 21% preferă vinul spaniol. Pornind de la aceste date, producătorii de vin din Castilla la Mancha au considerat oportună extinderea reţelei de distribuţie a vinurilor din ţara lui Don Quijote către America. Astfel, cu doar câteva zile în urmă, la Feria Iberwine din Miami, mai mulţi producători spanioli de vin şi reprezentanţii Fundaţiei „Castilla la Mancha tierra de viñedos” au semnat un contract cu americanii prin care se stipulează exportarea în cursul anului următor a peste 100.000 de litri de vin spaniol.

Au fost selecţionate, în urma degustărilor efectuate, nouă mărci de vin din regiune ce vor lua calea Americii: „Yugo” Rosado, „Yugo” Tinto, „Quixote” Tinto, „Dominio de Ontur” Tinto, „Patre” Tinto, „Señorío de Fuenteálamo” Blanco, „Yema Nueva” Tinto, „Finca La Sabina” Tinto şi „Higueruela” Tinto. Producătorii spanioli nu se opresc însă aici.

Ei spun că de anul trecut, de când a fost pus în funcţiune „programul Quixote” cu obiectivul de a promova comercializarea vinurilor din Spania lui Don Quijote pe pieţe cu un mare potenţial de creştere internă, rezultatele nu au întârziat să apară. Ba mai mult, ultima provocare ce îi pune la încercare pe producătorii de vin din Castilla la Mancha este aceea de a realiza adaptarea produselor lor la cerinţele şi gusturile consumatorului nord-american. Iar acest lucru se obţine doar în urma cercetării şi analizării vinurilor cel mai frecvent consumate în Statele Unite, pentru a determina care sunt principalele lor caracteristici, precum: gradul de aciditate, nivelul zahărului în produs, concentraţia de alcool. Pentru că, precizează producătorii de vin spaniol, pornind de la anumite date şi caracteristici, în regiune „dispunem de tehnologia necesară pentru a elabora practic orice tip de vin”.