Romanii au dreptul sa se angajeze si sa munceasca oriunde in Spania, in orice domeniu, in conditii de egalitate fata de muncitorii autohtoni sau fata de cei europeni, de la 1 ianuarie 2014.


De ce s-au aplicat restrictiile pe piata muncii in Uniunea Europeana
Dupa 1 ianuarie 2007, accesul cetatenilor romani pe piata muncii Statelor Membre ale U.E. a fost permis in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Statele Membre au avut posibilitatea sa introduca masuri tranzitorii (restrictii, moratoriu) timp de 7 ani, pana la liberalizarea totala a accesului lucratorilor romani, cu scopul protejarii propriilor piete ale muncii.

Toate statele membre au dreptul ca pentru o perioada de 7 ani
de la data aderarii sa impuna restricții pe piața muncii pentru
statele noi intrate in Uniunea Europeana.
Aceste restrictii se aplica celor care vor sa munceasca in calitate de salariati si nu-i afecteaza pe cetatenii care desfasoara activitate
autonoma.

Restrictiile aplicate de Spania pana la 31 decembrie 2013
Spania a decis impunerea de restrictii privind liberul acces al lucratorilor romani pe piata muncii spaniole inițial pe o perioada de doi ani.
La data de 1 ianuarie 2009 Consiliul de Ministri spaniol a hotarat liberalizarea pieței muncii pentru cetațenii romani.
In data de 22 iulie 2011 Spania a revenit asupra masurii de liberalizare a pieței muncii pentru cetațenii romani si a reintrodus restrictiile.
Consiliul de Ministri spaniol a adoptat, la propunerea ministrului muncii si imigratiei, reactivarea conditiei de autorizare prealabila a accesului lucratorilor romani pe piata muncii din Spania.

Cine era vizat de restrictiile din Spania
Masura nu se aplica cetatenilor romani care in data de 22 iulie 2011 erau activi pe piața muncii, respectiv angajați, șomeri sau persoane inregistrate in cautarea unui loc de munca (demandantes de empleo). De asemenea, nu au fost vizate de restrictii persoanele care lucreaza ca „autonomi” (lucratori pe cont propriu/persoane fizice autorizate, care nu îsi exercita profesia pe baza unui contract de munca incheiat cu un angajator).
Restrictiile pe piata muncii din Spania nu erau aplicate pentru membrii de familie ai romanilor cu liber acces pe piața muncii in Regatul Spaniei. Prin membri de familie se ințelege: soțul/soția și copiii pana la varsta de 21 de ani, sau peste 21 de ani aflați in intreținere.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}