Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina , a participat miercuri la conferința al ciclului „Catalunia și Liga Națiunilor”, promovat de Centrul pentru Studiul Afacerilor Contemporane, înregistrat la Departamentul de Afaceri Externe și Guvernare Deschisă, pentru a comemora centenarul primei conferințe Conferința interguvernamentală a Societății Națiunilor, desfășurată la Barcelona în 2018.

Ministrul Alsina a justificat figura jurnalistului catalan Eugeni Xammar, care a spus că „Făceam acțiune externă: știam că pentru a avea vizibilitate și a apăra cine suntem și ce vrem, trebuie să fim prezenți în lume” și că „Am înțeles că trebuie să ni se explice fără intermediari”.

În discursul ei, Alsina a evidențiat paralelele dintre Catalonia de acum un secol și actuală. „În urmă cu o sută de ani, Catalonia avea deja o vocație internaționalistă și o perspectivă multilaterală în abordarea problemelor globale” , a remarcat ministrul. „Astăzi, dorim să continuăm să avem voce în instituțiile multilaterale precum Națiunile Unite, Uniunea Europeană și Consiliul Europei și împărtășim cu Commonwealth voința de a face acest lucru cu ajutorul societatea civilă.” . În cele din urmă, Alsina a subliniat că atât Liga Națiunilor, cât și Commonwealth-ul Cataloniei „au fost instituții democratice solide care au dispărut din cauza fascismului.” , și a subliniat importanța „învățării lecției și acționării la timp” .

Evenimentul, care a avut loc în sala Oriol Bohigas a Ateneu Barcelonès, a abordat relația dintre Catalonia, Liga Națiunilor și jurnalistul catalan Eugeni Xammar. La conferință a participat Quim Torra , președintele Generalitati de Catalunya 2020 – 2020) și specialist în figura lui Eugeni Xammar; Victòria Alsina , Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis; și Amadeu Cuito, avocat și economist. Manuel Manonelles , director al Centrului de Studii Contemporane și curator al ciclului, a moderat conversația. Președintele Ateneu Barcelonès, Isona Passola , a salutat.

Fostul președinte al Generalitati, Quim Torra , a scos în evidență amprenta „catalanistă și catalanistă” pe care Eugeni Xammar a susținut conferința Ligii Națiunilor. „Xammar a fost întotdeauna gata să ajute țara cu stiloul său și și-a legat activitatea jurnalistică de o latură diplomatică. În acest context, trebuie să înțelegem trecerea lui prin Liga Națiunilor.”

La rândul său, Amadeu Cuito , avocat și economist și nepot al lui Amadeu Hurtado, a amintit de figura catalanului jurnalist din punct de vedere personal și a evidențiat prietenia intensă pe care a întreținut-o acolo. Cuito a subliniat capacitatea multilingvă a lui Xammar și marea sa vocație de jurnalist.

Cinci sesiuni de descoperire a moștenirii Societății Națiunilor din Catalonia

Sesiunile sunt „vor fi extins în lunile martie și aprilie, cu participarea a aproximativ douăzeci de vorbitori care vor analiza rolul catalanului în Conferința de pace de la Paris din 206 , fenomenul Wilsonismului în Catalonia, problema minorităților naționale în contextul Societății Națiunilor și construcția narațiunii internaționale catalane, de la Commonwealth la Generalitat republicană. Ultimul dialog al ciclului, miercuri, 6 aprilie, va aprofunda în figurile lui Lluís Nicolau d’Olwer, Amadeu Hurtado și Josep Maria Batista Roca și relația lor cu Liga Națiunilor.

Ciclul de conferințe , organizat în colaborare cu ‘Ateneu Barcelonès și Arhiva Națională a Cataloniei, face parte dintr-un ciclu mai larg de activități în cadrul comemorării instituționale a centenarului Conferinței Internaționale pentru Comunicații și Trafic. În acest sens, spațiul Sant Honorat din Plaça Sant Jaume este deschis până la 14 pe 1 aprilie expoziție care aprofundează în contextul și moștenirea unui eveniment care face 14 ani au făcut din Barcelona epicentrul diplomației internaționale și al multilateralismului.

Sursa: Alsina, la evenimentul despre Liga Natiunilor: „Ca Eugeni Xammar, stim ca pentru a avea vizibilitate si apara cine suntem, trebuie să fim prezenți în lume”