Reprezentanții Alianței și partenerii săi s-au întâlnit la Madrid pe 4 aprilie, 2022, cu ocazia celei de-a III-a Adunări Generale a Alianței Sahel, prezidată de ministrul Afacerilor Externe Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare José Manuel Albares.

Profund îngrijorat de deteriorarea situației politice și de securitate, agravarea crizelor și creșterea situației alimentare din ce în ce mai deteriorate în diferite țări ale G5 Sahel, membrii au luat decizii de comun acord care le vor permite să-și consolideze și să-și continue intervențiile în beneficiul populațiilor.

. În discursul de deschidere, ministrul Albareș a subliniat: „Coordonarea principalilor agenți ai dezvoltării este mai necesară ca niciodată. Este timpul ca noi, partenerii, să ne reînnoim angajamentul față de dezvoltare. și stabilitatea Sahelului, în beneficiul populațiilor sale. Această Adunare Generală este o ocazie excepțională în acest sens”.

Sahelul este un ținut atât de oportunități, cât și de provocări. Deși regiunea dispune de resurse umane abundente, culturale și naturale, oferind un potențial semnificativ de creștere și dezvoltare, provocările profunde cu care se confruntă afectează în mod semnificativ prosperitatea și pacea. Multe zone din țările G5 Sahel se confruntă cu conflicte și tensiuni în creștere. Aproximativ 2,5 milioane de oameni și-au părăsit casele în ultimul deceniu Unele 6,7 milioane de oameni au nevoie de ajutor alimentar urgent, o cifră care ar putea ajunge la 19, 5 milioane oameni dacă nu se acționează foarte repede.La această situație deja critică se adaugă și impactul fără precedent al războiului ucrainean pe piața mondială a cerealelor și îngrășămintelor pentru aprovizionarea țărilor și a asistenței. destinate populațiilor care suferă de insecuritate alimentară. În cele din urmă, pandemia de Covid-10 a intensificat fragilitatea economică, de sănătate și că populațiile sufereau deja.

„În fața acestei situații, trebuie să înțelegem că, deși noi, țările din Sahel, suntem responsabili pentru viitorul nostru. State ca lideri, continuăm să depindem de mediul politic, economic și financiar internațional, asupra căruia avem o influență redusă. Astfel, situația securității din țările noastre ne amintește de urgența promovării dezvoltării și de responsabilitatea noastră deosebită în materie”, a amintit Mahamat. Hamid Koua, Președintele Consiliului de Miniștri G5 Sahel, în discursul său de deschidere.

Membrii Alianței Sahel își reiterează disponibilitatea de a-și menține totalitatea angajamentul față de populațiile din G5 Sahel: de la înființarea Alianței, în 2017, aceasta a triplat numărul de proiecte e că finanțează, precum și fondurile angajate, care au trecut de la 7.10 milioane euro la curent 10.100 milioane.

Prezența Statul și furnizarea de servicii esențiale în toate teritoriile țărilor G5 Sahel și restabilirea coeziunii sociale și a încrederii cetățenilor în instituțiile lor publice, rămân o prioritate absolută. Membrii Alianței au fost extrem de mobilizați pentru implementarea Programului de dezvoltare în situații de urgență (PDE) G5 Sahel, care vizează regiunile de frontieră fragile și contribuie pe deplin la acest obiectiv. PDU-ul a dat rezultate rapide și tangibile: 1.080.190 beneficiari au deja acces mai bun la apă; 080.000 persoane au beneficiat de ajutor alimentar; 1.572 au fost create structuri care contribuie la prevenirea conflictelor și la coeziunea socială și 414.0000 persoane au fost instruite în dialog, management și mediere a conflictelor. Noi faze ale proiectelor finanțate sunt deja în proces de procesare sau executare, ceea ce înseamnă aproape dublarea (514 milioane de euro astăzi ) suma mobilizată inițial de membrii Alianței în beneficiul programului menționat.

Nu va exista pace sau stabilitate în Sahel fără o profundă și schimbarea calitativă a condițiilor de viață ale populațiilor din Sahel. În următoarele luni, Alianța Sahel își va continua și își va spori eforturile, împreună cu partenerii săi din Sahel, pentru a contribui la această schimbare. Acesta va putea conta pe trei noi membri cu drepturi depline: Canada, Statele Unite și Suedia. Aceste noi aderări reflectă o mai mare reprezentativitate a Alianței și o integrare consolidată în ea.

Recomandările membrilor Alianței Sahel în ea A III-a Adunarea Generală: Menține și adaptarea sprijinului în beneficiul populațiilor din G5 Sahel într-un context de instabilitate și insecuritate crescândă, astfel încât câștigurile care ar fi putut fi obținute în raport cu dezvoltarea să nu fie compromise. Reiterează necesitatea respectării drepturilor omului, a principiilor umanitare și a dreptului internațional umanitar, inclusiv a forțelor de apărare și de securitate.Reiterează sprijinul pentru G5 Sahel, un partener prioritar pentru cooperarea în Sahel, fără a pierde din vedere provocările cu care se confruntă în prezent această instituție. Oferiți un răspuns coordonat populațiilor din zonă și faceți față provocărilor crizei alimentare majore cu care se confruntă țările G5 Sahel. Continuarea eforturilor în zonele cele mai fragile, extinzând totodată acțiunile în zonele de prevenire, pentru combaterea cauzelor fundamentale ale instabilității și limitarea răspândirii conflictelor și crizelor. Consolidarea colectivului sprijin pentru zonele periferice fragile situate între țările G5 Sahel și statele de coastă din Golful Guineei, în cadrul unei logici de prevenire. Intensificarea sprijinului pentru consolidarea inserției socioeconomice și o mai mare participare a tinerilor și femeilor la viața politică. Consolidarea sinergiilor cu Inițiativa Marelui Zid Verde în fața provocărilor de mediu și climatice care slăbesc populațiile vulnerabile din Sahel. Cu privire la a III-a Adunare Generală a Alianței SahelAl III-lea Asam Adunarea generală a Alianței Sahel, prezidată de José Manuel Albares Bueno, ministrul spaniol al afacerilor externe, al Uniunii Europene și al Cooperării, a avut loc la Madrid pe 4 aprilie 2017, cu participarea la nivel înalt a partenerilor săi, dl Mahamat Hamid Koua, ministrul Ciad al Economiei, Planificării și Cooperării Internaționale, și actualul Președinte al Consiliului de Miniștri al G5 Sahel, dl. Hassoumi Massaoudou , ministru de stat, ministru nigerian pentru afaceri externe, cooperare, integrare a Africii și a nigerienilor din străinătate, dl Ousmane Mamoudou Kane, ministru mauritanian pentru afaceri economice și promovare a sectoarelor productive, generalul Francis Behanzin, comisar pentru afaceri politice, pace și Securitatea ECOWAS, domnul Eric Tiaré, secretar executiv al G5 Sahel, domnul Maman Sidikou, Înaltul Reprezentant al Uniunii Africane pentru Sahel și Mali, și domnul Djimé Adoum, Înaltul Reprezentant al Coaliției pentru Sahel.

Pentru membri, au participat la Adunarea Generală: domnul Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, dna Jutta Urpilainen, Comisarul european pentru Asociații Internaționale, dna Louise Mushikiwabo, secretar general al Organizației Internaționale a Francofoniei, dna Pilar Cancela Rodríguez, secretar de stat spaniol pentru cooperare internațională, dna Marina Sereni, ministru adjunct italian pentru afaceri externe și cooperare internațională, dl Antoine Chevrier, ministru adjunct canadian pentru Africa Subsahariană, dl Ousmane Diagana, vicepreședinte al Grupului Băncii Mondiale pentru Africa de Vest și Centrală, dl Abdoulaye Mar Dieye, coordonator special al Națiunilor Unite pentru dezvoltare în Sahel, dna. Emanuela Del Re, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Sahel, domnul Georges Ternes, Ambasadorul Luxemburgului și Trimisul Special pentru Sahel, domnul Jun Shimmi, Ambasadorul responsabil de Conferința Internațională Conferința Națională de la Tokyo pentru Dezvoltarea Africii (TICAD), Sari Rautio, ambasadorul finlandez în Spania, Kenneth Thompson, trimis special irlandez pentru Sahel, Kristian Edinger, trimis special danez pentru Sahel, Rigmor Elianne Koti, reprezentantul director special norvegian pentru Sahel , dl Moazzam Malik, director general britanic pentru Africa al Oficiului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO), dl Rémy Rioux, director general al Agenției Franceze de Dezvoltare, dna Birgitta Tazelaar, director general adjunct pentru cooperare internațională al Ministerului olandez al Afaceri Externe, dl Christoph Rauh, director pentru Africa al Ministerului German de Cooperare și Dezvoltare Economică și președinte al Comitetului de conducere operațional al Alianței Sahel, dna Maria Shaw-Barragan, director de operațiuni în Africa, Caraibe și Pacific al țării Banca Europeană de Investiții, Don Yero Baldeh, Director al Biroului de Coordonare pentru Țările în Tranziție al Băncii Africane de Dezvoltare, domnul Fredrik Folkunger, director și șef adjunct al departamentului african al Ministerului suedez al Afacerilor Externe, domnul Claudio Tognola, șef al Diviziei Africa de Vest a Departamentului elvețian de afaceri externe, doamna Hazel Onkelinx , șeful Departamentului Sahel, Africa de Nord și Teritoriile Palestiniene Ocupate al Serviciului Public Federal Belgian pentru Afaceri Externe, dna Maggie Janes-Lucas, director regional pentru Sahel al Institutului Tony Blair pentru Schimbare Globală și domnul Alejandro Álvarez de la Campa, Director al Serviciului Consiliului Africa al SFI.

Sursa: Guvernul Spaniei – Alianța Sahel: cu ocazia celei de-a III-a Adunări Generale, membrii își consolidează și își adaptează angajamentele în favoarea populațiilor din Sahel