Până în prezent, Rețeaua Catalană de Supraveghere Epidemiologică (XVEC) a fost notificată cazuri suspecte sau probabile de variola la maimuta, din care pana acum 50 au fost confirmate de laborator si 30 au fost aruncate. În acest moment, există 71 mai multe cazuri în curs de investigare 20 probabil și 30 suspect).

Toate cazurile confirmate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 49 ani care au început simptomele între 5 mai și 15 iunie 2022.

Aproape toate cazurile au prezentat febră, astenie, limfadenopatii și erupții cutanate. Leziunile au fost localizate în toate cazurile în zonele genitale, periorale și/sau perianale și, în cele mai multe cazuri, au apărut și în alte locații

Niciunul dintre pacienți nu a necesitat spitalizare. și nu sunt cunoscute complicații până în prezent.

Cel mai probabil mecanism de transmisie a fost contactul foarte strâns, mai ales și în contextul evenimentelor festive în masă.

În acest moment, Spitalul Universitar Vall d’Hebron, Spitalul Clinic din Barcelona, ​​Spitalul Universitar Germans Trias i Pujol și Laboratorul de Referință din Catalonia au validat deja pe deplin tehnicile utilizate pentru confirmarea cazurilor de variola maimuță. În curând, alte spitale din Catalonia vor putea face acest lucru.

Pentru mai multe informații despre variola a fost creat un spațiu pe Canal Salut:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-az/v/verola-del-mico/index.html

Un infografic cu informațiile de bază:

👉🏻 Ce este?

👉🏻 Care sunt simptomele?

👉🏻 Cum se transmite?

👉🏻 Ce tratament ai?

) https: / /canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf

Puteți consulta și documentul „Informații generale privind grupele de cazuri de variolă la maimuțe (Monkeypox): întrebări frecvente” întocmit de Ministerul Sănătății.

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf

Sursă: Alertă de variola maimuță