Spaniolii din regiunile Andaluzia si Asturia si-au ales ieri guvernele si parlamentele regionale. Rezultatele contrazic sondajele care anuntau o victorie zdrobitoare a popularilor. In Andaluzia, popularii premierului Mariano Rajoy au adunat cele mai multe voturi, insa nu obtin majoritatea absoluta. 

Popularii spanioli au reusit sa depaseasca Partidul Socialist dupa 30 de ani, reusind sa adune cele mai numeroase voturi in regiunea cea mai populata din Spania, Andaluzia, cu 8,4 milioane de locuitori. Diferenta de voturi, 36 de mii, este insa insuficienta pentru ca popularii sa poata forma un guvern.

Majoritatea o au in acest moment fortele de stanga, Partidul Socialist si Partidul Stanga Unita, de la care se asteapta formarea unei coalitii de guvernare in Andaluzia. Sondajele care anuntau o victorie clara a PP-ului au dat gres de aceasta data, iar rezultatele au fost influentate de o scadere cu 10 procente a participarii la vot. 62% dintre andaluzi au votat la aceste alegeri. In Andaluzia creste insa partidul Stanga Unita cu 12.

In cealata regiune in care s-a votata ieri, in Asturia, in nordul peninsulei, rezultatele au adus pe primul loc Partidul Socialist cu 16 mandate regionale, insa o posibila alianta intre Partidul Popular si formatiunea locala Foro de Asturia va impiedica instalarea unui guvern socialist in regiune.