#AlcaladeHenares – Ieri după-amiază, a avut loc, în Sala Plenurilor Primăriei, ceremonia de decernare a Premiului María Isidra de Guzmán. Premiul a fost înmânat de către consilierul interimar pentru egalitate, Patricia Sánchez.

Acesta este un apel din partea Departamentului de Egalitate al Consiliului Local al orașului Alcalá de Henares, care recompensează cercetările legate de studiile privind femeile și genul.

Doctora din Alcalá, María Isidra de Guzmán, care dă numele apelului, a fost o femeie de pionierat la vremea ei și a cărei traiectorie de viață vine să întruchipeze realizarea a ceea ce atunci era aproape o utopie, studiind la Universitatea din Alcalá, devenind , la 6 iunie 1785, prima femeie care a obţinut titlul de doctor în Spania.

Premiul este convocat bienal și a fost instituit în 1992, ajungând anul acesta la a douăzeci și patra ediție.

Juriul a fost format din următoarele persoane, de prestigiu recunoscut și legături academice și/sau profesionale în scopul Premiului:

· Dª Mar de Vicente Jiménez, director general adjunct pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați al Direcției Generale pentru Egalitate a Comunității Madrid.

· Dna Mercedes Bengoechea Bartolomé, Profesor la Universitatea din Alcalá.

· Dª Maria Vázquez Sellan, Director General Adjunct de Studii și Cooperare al Institutului Femeii.

· Dª Remedios Menéndez Calvo, asistent la Secretariatul General al Universității din Alcalá.

· Dna Isabel Tajahuerce Angel, Delegata Rectorului pentru Egalitate al Universitatii Complutense.

După evaluarea celor șapte lucrări prezentate, Juriul a decis, „pentru excelenta utilizare a surselor documentare, pentru rigoarea sa științifică incontestabilă și pentru analiza în profunzime a subiectului care pune în valoare rolul femeii în domeniul muzical”, să decernează Premiul de Cercetare María Isidra de Guzmán 2022, pentru lucrarea intitulată „Voci poliedrice: contribuția sopranelor de coloratură spaniolă la Epoca de Argint” de Zoila Martínez Beltrán.

Ceremonia a fost urmată de un spectacol al corului de voce feminină Nuba.

Sursa: Prezentarea Premiului de Cercetare María Isidra de Guzmán