Primarul orașului Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, a participat astăzi la actul Moștenirea lui Elio Antonio de Nebrija către Caja de las Letras a Institutului Cervantes, împreună cu directorul acestei instituții, Luis García Montero, primarul orașului Lebrija, José Benito Barroso, academicianul Academiei Regale Spaniole, Juan Gil Fernández, și prorectorul pentru politici de responsabilitate socială și extindere universitară al Universității din Alcalá, María Jesús Such.

Primarul din Complutense a afirmat că „ revendicăm figura lui Antonio de Nebrija. În Alcalá de Henares am adunat teren lângă Universitate, unde ar putea să se odihnească rămășițele lui Nebrija. Este o moștenire care va rămâne pentru veșnicie. Este vorba despre o persoană care s-a născut în Andaluzia, care a văzut și a experimentat diferitele accente ale unei limbi îmbogățite cu diferite diferențe și accente«.

“Aici suntem instituții precum Universitatea din Alcalá, Institutul Cervantes și Consiliile Locale din Lebrija și Alcalá, care se străduiesc într-o mare misiune: să menținem vie o limbă care este vie, care are un viitor mare și care servește să ne unească”, a declarat Rodríguez Palacios.

Directorul general al Cărții și Promovarea Lecturii, María José Gálvez, reprezentând Ministerul Culturii, și președintele Comisiei Interadministrative a celui de-al V-lea Centenar al morții lui Elio Antonio în calitate de martori ai lui Nebrija, José Muñiz Fernández. A participat și al treilea viceprimar și consilier pentru Cultură al Consiliului Local Alcalá de Henares, María Aranguren.

Caja de las Letras a fost deschisă pentru a primi o moștenire în memoria autorului cărții prima gramatică a limbii castiliane, publicată în 1492, care a fost păstrată în cutia de securitate numărul 1708 a vechii seifuri a Institutul.

Elio Antonio de Nebrija s-a născut în Lebrija în 1444 și a murit la Alcalá de Henares în . Este autorul primei gramatici castiliane, publicată în 1492, iar în 1502 a participat ca latinist la traducere. a viitoarei Biblii poliglote complutense, promovată de cardinalul Cisneros la Alcalá de Henares.

Sursa: Moștenirea lui Nebrija va fi păstrată pentru totdeauna în Caja de las Letras a Institutului Cervantes