#AlcaladeHenares – De astăzi și până pe 9 aprilie, La Casa de la Entrevista găzduiește o expoziție care este semnalul de start pentru evenimentele organizate pentru comemorarea zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii.

Este despre „Nùria Pompeia. Ieri, azi și întotdeauna”o expoziție creată de unul dintre pionierii umorului grafic din Spania, curatoriată de Pepe Gálvez și Raquel Gu și alcătuită din desene animate inteligente, clare și moderne, atât ca subiect, cât și ca aspect grafic, a înfățișat o epocă, iar astăzi, ele continuă să reflecte unele aspecte ale societății, în special cele legate de situația femeilor.

Expoziția acoperă traiectoria autoarei, concentrându-se pe angajamentul ei social față de vremurile pe care le-a trăit, pe inovația grafică și tematică a operei sale, pe valabilitatea desenelor sale și pe rolul ei de referință pentru autorii care au venit după.

„Nùria Pompeia. Ieri, astăzi și întotdeauna” este prima retrospectivă majoră dedicată artistei și operei ei în Spania, și reunește o sută de originale ale autoarei, împrumutate de la familia Pompeia și Biblioteca de Catalunya.

La inaugurarea expoziției, organizată de Fundația Generală a Universității din Alcalá de Henares prin Institutul Quevedo de Arte umorului, în colaborare cu Departamentul de Egalitate și Cultură al Consiliului Local, a fost prezenți primarul, Javier Rodríguez. Palacios și consilierul pentru egalitate, Patricia Sánchez.

Activitatea este finanțată de Departamentul de Egalitate al Consiliului Local Alcalá de Henares, în sarcina creditelor primite de la Ministerul Egalității, Secretarul de Stat pentru Egalitate și Violență de Gen pentru executarea Pactului de Stat împotriva Violenței de Gen.

Activități paralele cu expoziția

În jurul expoziției au fost organizate diverse activități. Pe de o parte, mese rotunde vor avea loc la La Fábrica del Humor (c/ Nueva, 4. Alcalá de Henares) pe 10, 24 și 31 martie.

Pe 10 martie, la ora 12:00, va avea loc o întâlnire virtuală intitulată „Núria Pompeia și timpul ei”, prin site-ul și rețelele Institutului de Umor Quevedo, cu intervenția Marika Vila, dr. în Construcții și Reprezentare a Identități de gen, ilustrator și autor de benzi desenate; Gerardo Vilches, istoric, critic de benzi desenate și profesor la Universitatea Europeană din Madrid și Pepe Gálvez, curatorul expoziției, scenarist și critic de benzi desenate.

Pe 24 martie, ora 12:00 „Inovația grafică în opera Núria Pompeia”, cu Ana Pániker. Fiica Núriei Pompeia; Carla Berrocal, autor de benzi desenate și fost președinte al APIM și Elena Masarah, istoric, cercetător și critic.

Și pe 30 martie, la ora 19.00 „Núria Pompeia ca referință”, în acest caz cu intervenția Raquel Gu, curatoarea expoziției și umoristă grafică, și a Elisei McCausland, jurnalist, critic și cercetător, promotor al colectivului. a autorilor de benzi desenate; moderată de Francisco Sáez de Adana. Director al Catedrei ECC-UAH de Cercetare și Cultură Comic.

Sursa: Casa Interviului găzduiește o expoziție tribut adusă femeii de pionier a umorului grafic din Spania, Nùria Pompeia