Departamentul pentru Transparență, Inovare și Guvernare Deschisă a raportat că Portalul de Transparență al Primăriei Alcalá de Henares respectă practic toți indicatorii Indexului de Transparență Dinamic, care plasează Consiliul Local Complutense pe primul loc în clasament. al consiliilor municipale ale Comunității Madrid și pe locul cinci la nivel național în Spania.

Consiliul municipal din Alcalá de Henares, îmbunătățind și optimizând conținutul Portalului de transparență, nu ajunge doar la cele mai bune poziții în clasamentele de evaluare, dar este configurat într-un puternic serviciu de informare permanent, în legătură cu gestionarea resurselor și serviciilor publice.

Concret, portalul a fost de mai multe evaluări urmând metodologia de identificare și gestionarea informațiilor din Indexul de transparență dinamică (DYNTRA), care evaluează consiliile municipale din Spania, cum ar fi Pla Platformă socială pentru transparență și guvernare deschisă.

Primarul orașului, Javier Rodríguez Palacios, a afirmat că transparența și guvernarea deschisă „ continuă să fie unul dintre obiectivele prioritare ale echipa guvernamentală din această legislatură. Portalul Transparenței, de la lansare, a evoluat nu doar din propria inițiativă municipală, ci și mai ales ca răspuns la nevoile și cerințele cetățenilor”. Și a subliniat că acest nou Portal „ a luat naștere cu scopul de a deveni un instrument dinamic de utilizare zilnică de către cetățeni, grupuri și entități, și așa este recunoscut de către evaluatorii externi experți în domeniul transparenței. și responsabilitate” .

La rândul său, consilierul pentru transparență, inovare tehnologică și guvernare deschisă, Miguel Castillejo, a subliniat că „ munca privind transparența din ultimii trei ani a dat roade. Am fost pionierii în abordarea respectării Legii /2019 a Transparenței și Participației a Comunității Madrid, dezvoltând un Plan ambițios de Transparență și Inovare cu implementarea instrumentelor de Guvern Deschis care depășesc respectarea legală, și care realizează un model deschis și apropiat, care să răspundă cerințelor vecinilor în materie de Transparență; dovada in acest sens , -a continuat el- este sporirea respectarii obligatiilor de publicitate activa, atunci cand ne supunem examinarii unor evaluatori externi recunoscuti prestigiu, precum Transparency International, Dyntra și InfoParticipa”.

În luna mai 2019, de la Departamentul de Transparență , Inovare Tehnologică și Guvernare Deschisă, a fost inaugurat actualul Portal al Transparenței (https://transparencia.ayto-alcaladehenares.es/), punând la dispoziție cetățenilor un catalog larg de informații, afișat într-un mod clar, prietenos și ușor de înțeles.

Această nouă realizare ca cel mai transparent consiliu municipal din Comunitatea Madrid și al cincilea în Spania, se datorează creșterii respectarea obligațiilor de transparență ale Primăriei Alcalá de Henares, atât în ​​chestiuni organizatorice, cât și la actualizarea informațiilor referitoare la personalul aflat în serviciul administrației sale.

De exemplu, la includerea unui canal privind situația închiderilor de trafic în oraș și/sau incidente municipale, publicarea unui nou indicator cu caracter economico-bugetar privind procentul de investiții sau crearea unui site anume unde să se găsească atât. numite „Scrisori de serviciu”, care aduc managementul municipal mai aproape de cetățean. În acest fel, rezidenții pot găsi informații de bază despre principalele servicii oferite, programul de deschidere către public, locația, formularul de contact și canalele de participare.

#AlcaláInnova

Sursa: Consiliul Local Alcalá de Henares, cel mai transparent din Comunitatea Madrid și al cincilea din toată Spania