În legătură cu informațiile publicate ieri de Partidul Popular, Consiliul Local Alcalá de Henares informează:

• La 1 iunie, 2019, Consiliul de Administrație Locală a aprobat cererea de înregistrare a proiectului de „reparare fațade și acoperișuri clădiri din străzile Daoiz și Velarde, 30″.

• 24 ianuarie din 2019 Comunitatea Madrid și-a dat aprobarea acestei înregistrări, o condiție prealabilă pentru a putea aproba proiectul.

• La 9 august, 2019 Comunitatea Madrid a aprobat proiectul.

• Câteva zile mai târziu, Consiliul Local incepe procedurile de licitatie pentru lucrari.

• Licitatia se atribuie in data de 25 din iunie 2019, în plină pandemie.

• Din cauza discrepanțelor tehnici în execuția proiectului, conducerea facultativă și firma câștigătoare, după rapoartele tehnice corespunzătoare, au propus un nou sistem de construcție de întărire a fundației clădirii, ceea ce a presupus prelungirea termenului și modificarea costului lucrărilor.

• Ca urmare a tehnicii rapoarte, s-a întocmit un proiect modificat pentru a implementa soluția menționată la planurile de lucru.

• Pe 28 Iunie A fost prezentat proiectul modificat, care este trimis Comunității Madrid pentru aprobare. Acest pas este esențial pentru a putea continua cu execuția lucrărilor.

• Cu toate acestea, nu a fost până la 30 din ianuarie , Comunitatea Madrid a aprobat modificarea proiectului. Sunt practic 7 luni de întârziere pentru o singură procedură.

• Odată aprobată modificarea, firma câștigătoare a anunțat că nu își poate asuma execuția lucrărilor din cauza situației în care Problemele binecunoscute de aprovizionare și creșterea prețurilor care sunt experimentate în construcții au fost generate pe piață ca o consecință a războiului. In consecinta si cateva zile mai tarziu, firma castigatoare a solicitat rezilierea contractului considerand ca nu-si permitea lucrarea cu preturile initiale.

• Incetarea contractului. contractul ar însemna nevoia de a procesa o nouă aprobare în fața Comunității Madrid și de a licita din nou lucrările, cu timpul pe care îl presupun aceste proceduri.

• Trebuie amintit că Comunitatea de Madridul procesează de ani de zile Planul Regional de Investiții (PIR) cu numeroase erori și întârzieri administrative. Lipsa mijloacelor tehnice și a personalului din Administrația Regională a generat întârzieri și pierderi de investiții pentru toate Primăriile.

• În iunie . , Comunitatea Madrid decretă încetarea anticipată a PIR 22-19, ceea ce a însemnat o mare pierdere de investiții pentru municipalități față de previziunile făcute. De asemenea, prin aprobarea noului PIR 22-25, a făcut ca în anul 2022 să nu existe investiții de către administrația regională în municipii.

• Este o tendință comună, mai ales în ultimii ani, că birocrația și întârzierile cauzate de Comunitatea Madrid au făcut unele proiecte mai scumpe și mai imposibile.

• De exemplu, în prezent se întreprind lucrările de reorganizare a fluxului de vehicule în Lope de Figueroa: un proiect de 2019 care nu a fost autorizat de către Comunitatea Madrid până la data de 4 aprilie și care provoacă îngrijorare Consiliului Local, deoarece se execută trei ani mai târziu, cu costurile stabilite la momentul în care proiectul a fost prezentat.

• Consiliul Local a prezentat PIR 25- 28 opt proiecte, care practic epuizează cantitatea alocată lui Alcalá de Henares. Între lunile mai și iunie de , a fost solicitată descărcarea de gestiune și astăzi, începând cu data de 15 din noiembrie, niciuna nu a fost încă autorizată.

• Pare evident că Comunitatea Madrid este conștientă de gestionarea proastă care a făcut-o în PIR-ul și întârzierile pe care aceasta le-a implicat, începând cu 11 octombrie 2021 a aprobat, prin decret în acest sens, o schimbare a conducerii, transferând responsabilitatea conducerii Primăriilor și obligând ca, de acum înainte, proiectele să fie supravegheate de Primării.

• În cazul Primăriei Alcalá de Henares, care are capacitatea tehnică și umană de a gestiona respectivele proiecte, acest lucru nu va însemna o întârziere suplimentară a procesului. Totuşi, în acest fel, Consiliul Local va trebui să-şi asume şi să compenseze abandonul de funcţii ale Administraţiei Regionale.

• În fine, trebuie amintit că Consiliul Local din Alcalá de Henares a efectuat în timp și în formă toate procedurile de care dispune pentru a demara următoarele proiecte:

Construcția unui nou Centru social sportiv din cartierul Ciudad del Aire. Faza II de reformă a Pavilionului Demetrio Lozano-El Val. Zona de echipamente noua in cartierul El Olivar. Camera functionala si incinta noua in Espartales Complex sportiv. Remodelarea și îmbunătățirea mobilității și accesibilității în Vía Complutense, Pedro Sarmiento de Gamboa. Remodelarea și îmbunătățirea mobilității și accesibilității în José María Pereda și Plaza de la Paz. Reforma și extinderea Calea Nefericiților. Construcția unui apartament Parcare pentru autocaravane. Se lucreaza la prezentarea proiectului de constructie a unui nou Centru Municipal de Instruire pe un teren public de pe strada Blas Cabrera, langa Spațiu pentru inițiative de afaceri. Toate aceste proiecte ar putea vedea lumina zilei în curând dacă Comunitatea Madrid și-ar îndeplini funcțiile a încredințat cu sârguință.

Echipa guvernamentală municipală reiterează că, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, se va strădui să atragă cele mai mari investiții posibile pentru îmbunătățirea și dezvoltarea orașului nostru.

Sursa: Primăria raportează: