Consiliul de Administrație Locală a aprobat astăzi demararea dosarului de contractare pentru serviciul de redactare și pregătire a proiectului-pilot pentru planul global de acțiune al Agendei Urbane Alcalá de Henares în cadrul „Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență finanțat de Uniunea Europeană – Next Generation EU”

Primăria orașului Alcalá de Henares a primit o primă subvenție, în cadrul fondurilor europene, de la propunerea depusă obținută 86 indică 100 posibil. Mai exact, este o subvenție pentru Componenta 2 a Planului de Recuperare numită „Implementarea Agendei Urbane Spaniole: Planul de Reabilitare și Regenerare Urbană”.

În data de 11 decembrie 2021, Secretarul de Stat pentru Transporturi, Mobilitate și Agenda Urbană, a semnat Rezoluția de acordare definitivă a ajutorului, în care se indica că Alcalá de Henares a fost selectat drept beneficiar definitiv al sumei de 250.000€.

Obiectul serviciului care urmează să fie licitat și al cărui început de dosar a fost aprobat astăzi, este redactarea dezvoltării Proiectului-pilot al Planului de Acțiune al Agendei Urbane de către Consiliul Local Alcalá de Henares, în conformitate cu metodologia concepută de Agenda Urbană Spaniolă și în cadrul general al celorlalte Agende Internaționale: Agenda 2030, Noua Agenda Urbană a Națiunilor Unite și Agenda Urbană pentru Uniunea Europeană, toate încadrate în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență – Finanțat de Uniunea Europeană – NextGenerationEU.

La du Termenul contractului care va fi licitat în curând va fi de 3 luni, întrucât Ministerul solicită entităților locale să aibă Planul aprobat în luna septembrie a acestui an.

Primul viceprimar și consilier Coordonare al Proiectelor Strategice și Europene, Miguel Ángel Lezcano, a declarat că „ putem anunța că Consiliul Local Alcalá de Henares a obținut prima subvenție în cadrul fondurilor europene și că vom articula o proces de realizare a unei interacțiuni adecvate între toți agenții implicați în vederea îndeplinirii obiectivelor, termenelor și desfășurării acțiunilor din diferitele faze de definire a Agendei Urbane Alcalá de Henares”.

Pe de altă parte, al doilea viceprimar și consilier pentru Urbanism, Alberto Blázquez, a declarat că „ definiția Agendei Urbane Alcalá de Henares este o mare oportunitate de a revizui și actualizați provocările orașului și configurați Creați un model de dezvoltare urbană durabil din punct de vedere ecologic, social și economic. Astfel, vom alinia atât elementele de planificare strategică, cât și cele mai importante proiecte ale orașului în jurul celor zece obiective strategice propuse de Agenda Urbană Spaniolă”

La Agenda urbană spaniolă (AUE) aprobată de Consiliul de Miniștri la 22 februarie 2019, este politica strategică și cu o metodologie precisă și detaliată, definește și dezvoltă obiectivele de realizare a unei dezvoltări urbane durabile din punct de vedere ecologic, coezive din punct de vedere social și competitive din punct de vedere economic.

Implementarea acestei Strategii importante este cheia pentru realizarea necesarului verde, digital și tranziție coerentă din punct de vedere social, dintr-o varietate de domenii și fără a pierde din vedere natura holistică și integratoare.

Este important de menționat că, având în vedere subiectul și obiectul și așa cum este o acțiune finanțată de PRTR, trebuie să se supună indicațiilor Planului de măsuri A Frauda municipală, care este cerută de Uniunea Europeană și pe care municipalitatea noastră o procesează deja și care va presupune o evaluare a riscului de fraudă, corupție sau conflict de interese.

Sursa: Consiliul Local initiaza procedurile pentru aprobarea Agenda Plan Orașul Alcalá de Henares