Consiliul orașului Alcalá de Henares, prin Departamentul pentru Mediu, Curățarea Strazilor și Gestionarea Deșeurilor, își menține un angajament ferm pentru gestionarea responsabilă a deșeurilor și pentru îmbunătățirea de curatenie in oras.

Din acest motiv, Consiliul Local prezinta 3 noutati care vor fi puse in functiune imediat: containere noi „reziduale” gri, nou sistem de contact zero, si o campanie. pentru a crește gradul de conștientizare și a promova reciclarea.

Consilierul pentru Mediu, Enrique Nogués, a declarat că “ Continuăm să lucrăm neobosit pentru a îmbunătăți curățenia în Alcalá de Henares. Suntem remarcabil de mulțumiți, deoarece datorită măsurilor pe care Consiliul Local le pune în aplicare, percepția asupra orașului este mult mai curată. Din acest motiv, dorim să aprofundăm în această lucrare cu diverse inițiative care urmează să fie lansate în curând”.

Una dintre principalele noutăți este prezența containerului gri la opririle containerului, care îl înlocuiește pe vechiul verde. Scopul acestui nou container este de a preveni ca deșeurile reciclabile să ajungă amestecate cu restul și de a îmbunătăți ratele de reciclare. În recipientul gri vom depozita doar deșeuri care nu sunt reciclabile, adică care nu au un container anume, precum scutece, jucării sparte, o tigaie deteriorată…

Pe de altă parte, noile containere au sistemul „zero contact”, care oferă o serie de avantaje importante, precum accesibilitatea îmbunătățită. Va permite depozitarea gunoiului fără a atinge niciun mecanism al containerului. Aceasta reprezintă un beneficiu sub aspectul sănătății, deosebit de important în lupta împotriva COVID19.

În plus, Consiliul Local voința de a lansa campania de conștientizare și sensibilizare a cetățenilor „Când reciclați, folosiți-vă capul”. Din Consistoriu se trimite vecinilor o scrisoare care este însoțită de un autocolant practic reutilizabil, conceput de ilustratorul din Alcala Malagón. Acest adeziv conține toate informațiile necesare pentru a ști ce să depozităm în fiecare recipient și astfel să realizăm o gestionare responsabilă a deșeurilor noastre. Lipește-l pe frigider, coș de gunoi etc. și îl puteți consulta ori de câte ori este necesar.

Rolul cetățenilor este foarte important prin depozitarea deșeurilor în containerul corespunzător. Dacă amestecăm diferitele reziduuri, acestea nu mai pot fi recuperate, pierzând posibilitatea de a deveni o resursă. Prin reciclare trebuie să transformăm deșeurile în resurse reutilizabile, trecând de la o economie liniară (a produce, a folosi și a arunca) la o economie circulară (a reduce, a reutiliza și a recicla):

– Reduce: o exemplu ar fi să cumpărați produse care au mai puține ambalaje.

– Reutilizare: un exemplu ar fi să dați o nouă utilizare unui container care a funcționat afară.

– Reciclați: un exemplu ar fi depozitarea unei conserve în recipientul galben, adică aruncarea deșeurilor pe care le generăm în locul potrivit.

Reciclarea este una dintre cele mai simple și mai pline de satisfacții activități zilnice pe care le putem desfășura. Atât de mult încât poate participa orice membru al familiei, chiar și cel mai mic din casă.

Aceste acțiuni sunt doar începutul tranziției ecologice cu care urmează să se confrunte orașul nostru și, mulțumesc la colaborarea dumneavoastră, vom putea trăi împreună într-un mediu mai bun.

Reciclarea este treaba tuturor, cu cât reciclăm mai mulți oameni, cu atât câștigăm cu toții mai mult. Contribuția fiecăruia dintre noi în selectarea deșeurilor noastre și depunerea lor în recipientul său este un gest mic, dar foarte important, deoarece dacă ar fi făcut-o, aproape 200.000 oameni care locuiesc în Alcalá, impactul ar fi foarte considerabil și ne-ar afecta și calitatea vieții. Beneficiile reciclării deșeurilor noastre sunt enorme în comparație cu acțiunea simplă și zilnică pe care o presupune.

) Sursa: Consiliul Local Alcalá de Henares lansează „ Când reciclați, folosiți-vă capul” campanie