Intervenția arheologică în sectorul vestic al Casei de los Grifos din orașul roman Complutum, în Alcalá de Henares, a ajuns la jumătatea drumului cu rezultate impresionante, precum studiul și restaurarea a două trunchiuri umane care prezidează picturile murale dintr-una din încăperile casei.

Consilierul pentru Patrimoniul Istoric, Diana Díaz del Pozo, a subliniat că săpătura „trezește un interes cu totul special în camera numită „D ”, întrucât s-a descoperit un decor pictat elaborat încorporând creaturi marine fantastice, și mai presus de toate două trunchi omenești: primul, un personaj masculin cu barbă, cu tunică, complet idealizat, care ar reprezenta un Dionysos de tipul Sardanápalus, o lucrare de Influența elenistică. A doua, o femeie îmbrăcată, cu trăsături faciale foarte marcate, care în ipoteza avută în vedere în prezent de specialiști ar fi un portret al proprietarului casei, care ar folosi această încăpere ca o mică încăpere pentru întâlniri intelectuale, în stilul mari aristocrați ai vremii, precum Faustina sau Julia Domna”.

Este una dintre cele mai importante intervenții ale Primăriei Alcalá, proprietar al acestui parc arheologic, și în cadrul acțiunilor. planificat prin Master Planul de amplasament, document aprobat de Plenul Municipal la data de 20 iulie 2021.

Intervenția curentă, cu un cost de 338.338,85 euro, este finanțat prin Programul Cultural 1,5% al ​​Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, fondurile europene EDUSI și chiar Consiliul Local Alcalá. Actuala intervenție este programată să se încheie în vara lui 2022.

Parcul Arheologic Complutum este o infrastructură importantă a orașului Patrimoniu Mondial, a cărui dezvoltare unește eforturile Consiliului Local și ale altor instituții precum Direcția Generală a Patrimoniului Cultural din Comunitatea Madrid sau Universitatea din Alcalá.

Această intervenție afectează aripa vestică a acestui important conac roman, construit pe vremea împăratului Augustus, și distrus într-un incendiu în primii ani ai secolului al III-lea d.Hr. Distrugerea sa bruscă a permis fereastră să fie deschisă spre viața complutenșilor din acea vreme, descoperind decorul elaborat al casei lor, mobilierul de uz casnic și chiar animalele lor de companie, câțiva dintre ei uciși în incendiu. Cu camere (la momentul actual al anchetei) si un portic interior ce inconjura o eleganta gradina centrala (peristil), in casa s-a putut identificați piese arhitecturale importante: bucătăria, un termopoliu (restaurant fast-food) transformat într-un atelier de metal, sau sala mare de recepție și dining (tricliniu) a casei.

Sursa: Ultimele lucrări de restaurare a Casei La de Grifoni din orașul roman Complutum dezvăluie existența picturilor…