Primarul orașului Alcalá de Henares, Javier Rodríguez Palacios, viceprimarul și consilierul pentru cultură și turism, María Aranguren, și șeful companiei câștigătoare, Manuel Iglesias, au prezentat în această dimineață o nouă ediție a Pieței Cervantino, care va avea loc în Orașul Complutense din 7 până în 12 octombrie și care revine la starea sa naturală loc, străzile din centrul istoric al orașului Alcalá. Rodríguez Palacios a subliniat importanța întoarcerii Pieței Cervantes în centrul orașului, „ cu tot l sau ce presupune aceasta pentru economia locală. Piața noastră ne plasează în epicentrul turistic al Spaniei și face parte, de asemenea, din Săptămâna noastră Cervantes, declarată Festival de Interes Turistic Național. Întregul conținut se învârte în jurul sărbătorii locale de 9 octombrie, ziua în care se comemorează botezul lui Cervantes în orașul Complutense, așa cum se menționează în certificatul său de botez, pe care Consiliul Local îl păzește datorită faptului că în ziua ei îl a fost donată de părintele Manuel Palero, care anul acesta va primi un binemeritat omagiu. În plus, Săptămâna include predarea Premiului City of Alcalá, care anul acesta revine artistului Joaquín Sabina. Pe scurt, că Alcalá de Henares va găzdui un eveniment cultural de cel mai înalt nivel, cu mari repere și noutăți remarcabile”.

Aranguren a defalcat unele dintre aceste activități și noutăți, deoarece „Piața revine în Cartierul Istoric ”, a spus el – cu un angajament ferm și clar față de sustenabilitate, axat pe siguranță și curățenie și în care colaborează multe servicii ale Primăriei. Este cel mai special eveniment din oraș, cel care adună cea mai mare participare și cel mai bun eveniment tematic la nivel european. Face parte dintr-un program mai larg, Săptămâna Cervantes, la care participă o multitudine de entități culturale, sărbătorim și Târgul Cărții de pe Calle Libreros cu 19 standuri, sărbătorim a VI-a întâlnire poetică Cervantes, se întoarce trenul Cervantes, se alătură programului și reprezentarea aperitivelor Cervantes pe scara Escolapias, ne vom putea bucura de un Concurs de muzică veche la Gilitos și, nu puteam lipsi concursul gastronomic Alcalá , lectura publică a lui Don Quijote în Corral de Comedias și procesiunea civică cu petrecere de botez, printre multe alte propuneri”.

Piata Cervantino este evenimentul cu cea mai mare participare la Săptămâna Cervantes și un „clasic” al piețelor tematice la nivel european. Este una dintre piețele cu cele mai mari recorduri la nivel continental și cea mai importantă acțiune de promovare turistică și comercială dintre toate cele desfășurate în Orașul Complutense. Hotelurile, restaurantele și magazinele din Cartierul Istoric așteaptă cu nerăbdare revenirea în centrul istoric a uneia dintre embleme cultural si turistic al orasului. O mare parte a serviciilor municipale lucrează de luni de zile la întoarcerea în Centrul Istoric a uneia dintre marile sale referințe. Piața Cervantino este prezentată cu câteva noutăți, deși în esență își menține schema obișnuită și angajamentul față de personajele cervantine.

Imagine nouă de Max Hierro

Pentru această ediție și pentru urmatoarele, in imaginarul acestei activitati au fost adaugate cateva imagini simbolice ale caricaturistului Max Hierro. Pe lângă splendidul său Quijote, care este folosit pentru a ilustra posterul pentru Piața Cervantino , se vor adăuga și alte personaje iconice din universul cervantin, precum Blanca. Luna, Princesa Micomicona, Rinconete și Cortadillo, Dulcinea, Preciosa sau Vidriera, printre altele, și vor miza pe consolidarea imaginii uneia dintre piețele care stabilesc reperul în țara noastră; un eveniment care presupune o importantă injecție economică pentru sectorul turistic al orașului Complutense.

Plaza de San Diego, Plaza de Cervantes, Plaza de los Santos Niños sau Plaza de Palacio, Calle Mayor, Calle de San Juan sau Calle de Sandoval y Rojas fac parte din scena obisnuita care transporta practic Epoca de Aur intr-un oras cu o evidenta devotament cervantina. Turneele Cavalerilor, care vor suferi o evoluție în această nouă ediție, se vor desfășura încă o dată în Incinta Zidului Palatului Arhiepiscopal și vor avea, așa cum este tradițional, o ediție gratuită pentru școlari din oraș. Ca de obicei, zeci de comercianți din Alcala își vor monta tarabele în cadrul traseului Pieței Cervantino și vor participa la cele trei modalități: artizani, tarabe cu produse pregătite în prealabil și unități de catering.

De asemenea, organizația Pieței Cervantino va pune la dispoziția publicului larg o APP cu conținutul acestuia și cu tot felul de instrucțiuni de securitate și servicii pentru vizitatori.

Pentru prima dată, Piața Cervantino va implementa un Brigada de curățenie proprie cu dublu obiectiv de a ajuta serviciile municipale de curățenie și de a conștientiza vizitatorii despre importanța reducerii și reutilizarii adecvate a deșeurilor și a reciclării acestora.

Un Atelier de cusut și concurs de costume de epocă, o altă noutate În plus, Piața Cervantino dezvoltă Atelierul de cusut Cervantino condus de școala de haute couture Tresele Atelier coordonat de Estefanía Lobatón, care a început la începutul lunii septembrie și va dura până pe 5 octombrie. În acest sens, Piața Cervantino propune un concurs de costume de epocă ca un stimulent pentru locuitorii și turiștii din Alcala să se îmbrace în jurul perioadei cervantine și a universului personajelor sale.

. ) Această ediție va include și Parada „El Celoso Extremeño”, susținută de Centro Extremeño din Alcalá de Henares. Și ca o continuare a notei făcute în ediția din 2021, Incinta Zidita va trăi în premieră recrearea istorică a Taberelor Terciosilor. Pe lângă turneele obișnuite ale Cavalerilor, la această ediție se alătură Demonstrațiile Jocurilor cu Rod. În timpul Renașterii în Spania -între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea – jocurile de călărie cu trestie au devenit foarte populare printre nobili. Această practică se desfășura în piețele principalelor orașe ale peninsulei, cu mare așteptare frecventată de toate clasele sociale și organizată uneori cu prezența Regilor. Pe acea scenă va avea loc și Parada Sbandieratorilor: vechea artă a jocului steagurilor, își are originea în Secolul al XIII-lea când în toată Europa și mai ales în Italia, după unele evenimente deosebite precum sfârșitul unui război, locotenenții companiilor militare cetățenești sărbătoreau un asemenea eveniment făcând exerciții spectaculoase cu steagurile lor.

La fel, pentru această ediție, organizarea Cervantino Market propune un spectacol de format mare intitulat „În memorie trăiește…” care face aluzie la primul vers dintr-un poem de Cervantes pe care Prințul de Ingenios i-a scris lui Diego de Mendoza. Spectacol de lumini, sunet și pirotehnică cu o mare sarcină de circ și actorie de Kull d’Sac și Teatro de la Saca care poate fi savurat de publicul larg al Pieței Cervantino.

Sursa: Alcalá de Henares va găzdui cea mai bună piață Cervantes din Europa de la 7 la octombrie