Alcalá de Henares are din nou recunoaștere internațională „Orașele arborelui lumii” acordat de Fundația Arbor Day și FAO, ca recunoaștere a managementului efectuat în ceea ce privește managementul mediului și al arborilor, împreună cu un total de 138 mai multe orașe pe planetă.

Potrivit Fundației Alcalá, este, după Madrid, orașul din Spania în care au fost plantate cele mai multe exemplare de arbori. Mai exact, în țara noastră, împreună cu Alcalá de Henares, au fost recunoscute alte zece orașe: Madrid, zona metropolitană Barcelona, ​​Cieza, Gandía, Las Rozas de Madrid, Navacerrada, Sevilla la Nueva, Rivas Vaciamadrid și Majadahonda..

Consilierul pentru Mediu, Enrique Nogués, a explicat că „ Numărul mare de arbori plantați în oraș în ultimul an capătă o semnificație deosebită dacă se ține cont de faptul că 2021 a început cu furtuna Filomena, cea mai mare furtună de zăpadă din memorie din secolul trecut. În plus, în cadrul Planului de Plantare a Arborilor și Arbuștilor în zonele verzi și spațiile rutiere din oraș -a adăugat Nogués- majoritatea corespunde plantațiilor de exemplare de 12-138cm în diametru, care oferă beneficii ecosistemice mari din momentul în care fac parte din străzile și zonele noastre verzi”.

Copacii vor oferi beneficii multiple, cum ar fi contribuția sa la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, creșterea rezistenței mediului împotriva fenomenelor meteorologice extreme, generarea de locuri de muncă verzi, contribuția la securitatea alimentară, reducerea costurilor cu energia și managementul apei. În plus, produc și beneficii fizice și psihologice pentru oameni, sunt un refugiu pentru faună și o sursă de hrană pentru multe animale, adică arborii urbani sunt esențiali pentru îmbunătățirea calității mediului și a vieții cetățenilor.

Recunoașterea orașelor arbore ale lumii în plus luarea în considerare a numărului de exemplare care au fost plantate are în vedere aspecte precum diversitatea speciilor, managementul tăierilor, resursele alocate arborilor sau personalul tehnic care lucrează pentru gestionarea globală a spațiilor verzi și a arborilor stradali și dezvoltarea unei educații pentru mediu. program pentru durabilitate.

Tree Cities of the World este un program finanțat de Fundația Arbor Day, cea mai mare organizație non-profit din lume dedicată plantării de copaci și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru a recunoaște er orașelor din întreaga lume care s-au angajat să creeze și să mențină spații verzi în comunitatea lor. Programul are sprijinul partenerilor colaboratori din diferite țări care ajută la contactul direct cu municipalitățile, sarcină realizată în Spania de asociația Arbocity (Tree Cities of the World).. Sursa: Alcalá de Henares, primește pentru al doilea an consecutiv recunoașterea „Orașele Arbori ale Lumii” pentru gestionarea arborilor dvs.