În această dimineață, Plaza de la Paloma din Alcalá de Henares, care găzduiește tribunalele orașului, a găzduit un omagiu emoționant adus victimelor grupării teroriste ETA legate de orașul Complutense.

) La eveniment au participat rude, primarul orașului, Javier Rodríguez Palacios, ministrul Apărării, Margarita Robles, delegatul Guvernului, Mercedes González, precum și șeful Statului Major al Apărării, Teodoro Esteban López Calderón, rectorul al Universității, José Vicente Saz, consilierul prezidențial al Comunității Madrid, Enrique López, autoritățile civile și militare și alți membri ai corporației municipale.

După omagiu, inaugurarea a avut loc monumentul ridicat în memoria victimelor, toate ucise de ETA născută la Alcalá, care locuiau în oraș sau care au fost uciși în el. Monumentul este gata de la 2019, dar Covid a paralizat actul.

Rodríguez Palacios a explicat că inițiativa a luat naștere în 2018 ) și a fost aprobat în unanimitate de grupurile politice, dar dezvoltarea sa a fost amânată de pandemie. „Consiliul Orășenesc a făcut o anchetă și a transmis Direcției Generale de Sprijin pentru Victimele Terorismului din MAI un document, care a coroborat datele și a contactat apropiații pentru a le obține acordul”, explică primarul.. „Astăzi desfășurăm un act de justiție, de reparare și de păstrare a memoriei victimelor ETA de la Alcalá”, a declarat Rodríguez Palacios. „Intenția acestui act este să repare, să consoleze și să consemneze ceea ce s-a întâmplat, astfel încât să nu fie uitat și să nu se repete. Toți au fost uciși nu pentru cine erau, ci pentru că erau în slujba Spaniei, motiv pentru care acest act a fost important și, de asemenea, să-l poată împărtăși colegilor, cu reprezentanți ai Armatei, Poliției Naționale, Garda Civilă, Poliția Locală. Fără securitate nu există libertate. Pentru a realiza statul bunăstării, sunt necesare drumuri sigure, că infracțiunile sunt urmărite penal, baza pentru o Spanie mai bună este apărarea și că securitatea ne este oferită de bărbații și femeile care aparțin Forțelor și Corpurilor de Securitate a Statului, care au evoluat. atât în ​​ultimii ani”.

Numele victimelor care apar pe monument au fost ucise în total 4 atacuri. În 1988, în Éibar, ofițerul național de poliție José Antonio Barrado Recio, originar din Madroñera (Cáceres), a fost căsătorit și a avut 3 copii și a fost înmormântat în cimitirul Alcalá din Henares. În 1989, ETA i-a ucis pe ofițerii de poliție națională José Antonio Montes Gila și Juan Antonio García Andrés pe autostrada Alcalá Meco. Locotenent-colonelul de armată Javier Baró Díaz de Figueroa, Locotenent-colonel de armată Fidel Dávila Garijo, Locotenent de armată, Colonelul Forțelor Aeriene José Alberto Carretero Sogel, Locotenent-colonel de Forțele Aeriene Juan Romero Álvarez, Comandantul Marinei Domingo Olivo Esparza, Prim-sergentul Marinei José Manuel Calvo Alonso și un civil oficial din Ministerul Apărării Pedro Robles Lopez; toți călătoreau într-o dubă care părăsise Alcalá de Henares, unde locuiau cu toții. Iar în 1994, în atacul din Plaza de Ramales, generalul locotenent al armatei și director general al politicii de apărare, Francisco Veguillas Elices, originar din Alcalá de Henares, a fost asasinat.

Toate numele, pozițiile și datele morții lor au fost gravate pe o sculptură din oțel înălțime de 2 metri – tăiată, care a fost ridicată în memoria lor și a fost amplasată în Plaza de la Paloma , „amplasamentul a fost justificat -potrivit primarului- prin voința rudelor împreună cu Consiliul Local de a-l amplasa într-un loc public aglomerat și situat în centrul istoric, legat de o instituție a statului precum Puterea Judiciară, o instituție statul de drept”.

Sursa: Alcalá aduce un omagiu victimelor ETA legate de oraș și inaugurează un monument în memoria lor