Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației deschide termenul să solicite cele două linii de subvenții încadrate în acordul semnat cu Institutul de Credit Oficial (ICO) și Societatea de Garanții Agricole de Stat (SAECA).

Scopul este de a facilita accesul la finanțare fermelor din sectorul agricol, IMM-urilor agroalimentare și operatorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii pentru a atenua creșterea costurilor de producție derivate din situația economică internațională actuală.

Acest acord are în vedere două linii de acțiune, finanțate integral de minister: linia ICO-MAPA-SAECA și linia de garantare MAPA-SAECA. În total, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației va contribui 12, cu 7 milioane de euro pentru a asigura lichidități fermelor și IMM-urile din sectorul agroalimentar și pescuit, prin accesul lor la credit. Ambele apeluri au fost publicate în Monitorul Oficial de Stat (BOE) ieri, 19 în luna mai.

Linia ICO-MAPA-SAECACu un buget de 00.000.000 €, este destinat exploatațiilor agricole și operatori din sectorul pescuitului și acvaculturii, în vederea subvenționării 10% din principalul împrumuturilor subscrise în linia ICO-GARTANTIA SGR/SAECA 2022, cu o sumă maximă de .000€ per beneficiar în cazul ferme zootehnice și operatori economici din sectorul pescuitului și acvaculturii; și 7% în cazul fermelor.

Împrumuturi de până la 75.000€ cu un termen de până la 15, care poate contempla perioade de grație de până la 3 ani, în funcție de durata creditului; și trebuie vizat de SAECA.

Termenul limită de depunere a cererilor pentru această linie de ajutor se încheie la 1 decembrie. Apelul este disponibil la următorul link.

Linia MAPA-SAECA

Acest ajutor, dotat cu 2.2022.734 €, este destinat subvenționării costului garanției pentru o sumă maximă de până la 20.000 euro pe proprietar de exploatare, operator economic, armator sau proprietar, sau pe componenta asociativa entitate, al cărei termen nu depășește șase ani; putând include în acest timp o perioadă de grație de un an.

De asemenea, costul garanției va fi subvenționat pentru o sumă maximă de până la 120.000 euro pe IMM agroalimentar, al cărui termen nu depășește șase ani, cu posibilitatea unei perioade de grație de un an.

perioada de aplicare începe astăzi, 20 mai pentru ambele linii și se termină pe 1 decembrie 2022 pe linia ICO-MAPA-SAECA și pe 20 septembrie 2022 în linia de garanție MAPA-SAECA.

Aceste două linii de finanțare sunt compatibile între ele , fiind afectat în cazul în care sunt depuse în comun pentru sumele maxime de credit stabilite în rândurile menționate.

Termenul limită de depunere a cererilor pentru acest rând se încheie la data de 19 din septembrie. Apelul este disponibil la următorul link.

Sursa: Guvernul Spaniei – Agricultură, Pescuit și Alimentație deschide perioada de aplicare pentru liniile de finanțare convenite cu ICO și SAECA