Agenția Fiscală deschide termenul pentru a confirma sau modifica și depuneți online declarația privind impozitul pe venitul persoanelor fizice corespunzătoare 921 (IRPF 600).

Rambursările vor începe în 30 ore, vinerea viitoare. Pe lângă serviciile obișnuite de asistență, în această campanie se va adăuga și un „Informer” de Venituri integral pentru a rezolva principalele îndoieli ale contribuabililor la întocmirea declarației, și cu posibilitatea suplimentară de a contacta prin chat cu personal specializat din Administrația Digitală Integrală, ADI, pentru a clarifica problemele care rămân în așteptare.

Se așteaptă ca acestea să fie prezentate 16.901.0 declarații, cu 0,9% mai mult decât anul trecut. Din acest total, este de așteptat ca 00.290.100 oferă dreptul la o rambursare, două treimi din total și cu 1,1% mai mult decât anul precedent, pentru o sumă estimată de 00.91 milioane de euro (cu 5,8% mai mult). Contribuabilii care au declarații de plată (aproximativ 5.971.0, cu 1,5% mai puțin, pentru suma de .300 milioane), la fel ca în fiecare an, nu vor face primul plăți până la sfârșitul campaniei.

Termenul limită de depunere se va încheia pe 30 iunie pentru declarații atât de depus, cât și de returnat, deși termenul din declarațiile de depunere cu debitare directă se va încheia pe 26 din iunie.

Asistența telefonică pentru întocmirea și prezentarea declarațiilor fiscale (planul „Te sunăm”) începe pe 5 mai, cu cererile de programare începând cu 3 mai. Eu, si atentia fata in fata in cabinete incepe pe 1 iunie, cu cerere de programare de la 24 din mai. Atenția personalizată, telefonică și în birouri, va avea în continuare sprijinul Comunităților Autonome și al primăriilor.

Anticiparea serviciilor Într-o campanie cu o structură foarte asemănătoare celei din urmă, principala noutate din punct de vedere calendaristic este precizată într-o mai mare anticipare decât precedenta ani ai principalelor servicii de asistență, caz de descărcare și vizualizare a datelor fiscale, obținerea numărului de referință pentru depunerea și actualizarea „aplicației” pentru campanie.

În ultimii ani, aceste servicii au fost puse la dispoziția contribuabililor în jurul ultimei săptămâni a lunii martie, în timp ce pentru această campanie cererea pentru numărul de referință este disponibilă din 8 martie și din . Accesul în martie la datele fiscale și la „aplicația” actualizată.

Mulțumim es ta anticiparea serviciilor, mai mult de 1.290. 0 contributori au și-au accesat deja datele fiscale și mai mult de 1.290. 0 au obtinut numarul de referinta pentru gestionarea si prezentarea decontului lor, astfel incat au avut ocazia sa se pregateasca din timp pentru a putea, daca doresc, sa prezinte decontul din prima zi prin ‘RENTA WEB’, astfel si eficientizarea rambursărilor care, acolo unde este cazul, le corespund.

Informatorul de Venituri: un serviciu cuprinzător de asistență

Principala noutate a acestei campanii este implementarea unei versiuni reînnoite și extinse a Veniturii „Informator” și crearea unui alt specific privind activitățile economice. caz Acest instrument, accesibil pe site-ul Agenției în secțiunea dedicată campaniei, include blocurile Income Help structurate și sistematizate pentru a putea oferi informațiile solicitate din întrebări simple făcute de instrumentul propriu-zis, care permite și dialogul și răspunsul în Format PDF.

Odată cu această extindere a conținutului, „Informer” devine un serviciu cuprinzător de asistență online cu mai multe 800 răspunde la cele mai multe îndoieli evidențiate ale întregului impozit în chestiuni precum campania noutăți, obligația de a declara, opțiunile de impozitare și situațiile personale și familiale, avantajele fiscale, produsele imobiliare și financiare, precum și cele cuprinse în „Informatorul” specific privind activitățile economice. Toate acestea de la 14 secțiuni inițiale de conținut (14 a generalului „Informator” și 10 dedicat activităților economice).

Tot ca noutate, diferitele blocuri de informații sunt conectate la un chat la care participă specialiștii ADI de la 9 la 9. pm dimineața până la șapte după-amiaza, permițând astfel asistență personalizată pentru întrebările care au rămas în așteptarea rezolvării în răspunsurile „informatorului”.

„Informatorul”, în dublul său aspect, general și specific activităților economice, va fi disponibil pe tot parcursul anului, astfel încât să poată răspunde întrebărilor care apar cu privire la aplicarea taxei dincolo de perioada specifică de depunere a declarației.

Planul „Te sunăm” În această campanie, planul „Te sunăm” pentru pregătirea extraselor prin telefon va menține o capacitate care anul trecut a permis 1.55.0000 declarații pentru aceasta prin, aproape 44% din toate declarațiile depuse cu asistență personalizată.

Având în vedere rezultatele bune ale acestei formule de prezență, în prezenta campanie se menține calendarul său de funcționare. Planul „Te sunăm” va începe pe 5 mai, cu o cerere de programare din 3 mai și service până la finalul campaniei, astfel încât contribuabilii mai puțin obișnuiți cu noile tehnologii care necesită asistență personalizată să aibă din nou o alternativă puternică de înfruntat. -asistenta fata in birouri, putand grabi prezentarea si, odata cu aceasta, eventuala rambursare corespunzatoare.

Odata ce contribuabilul solicita programare ( se recomandă aplicarea online sau printr-un serviciu automat la 91 505 73 26, sau în 554 000 12 23) și alegeți un program de dimineață sau după-amiază, sistemul propune o zi și o oră in care veti primi apelul de la Agentia Fiscala. În favoarea agilității serviciului, este foarte convenabil ca contribuabilul să aibă la dispoziție informațiile și documentația necesară depunerii declarației atunci când Agenția îl sună.

. Îmbunătățiri ale „aplicației”Campania din acest an include și îmbunătățiri ale aplicației mobile a agenției pentru a continua avansând în accesibilitate, uzabilitate și experiență de utilizator, evidențiind posibilitatea prezentării atât a declarației de impozit în sine, cât și a celorlalți până la cinci membri ai unității familiale fără a fi necesară închiderea sesiunii pentru deschiderea celor corespunzătoare acelor prezentări.

De asemenea, nou, anul acesta este încorporată o componentă de navigare în partea de jos a ecranului dispozitivului care facilitează navigarea ghidată pentru contribuabil.

Aceste îmbunătățiri, împreună cu utilizarea deja tradițională a site-ului web AEAT, contribuie la accelerarea aplicării online a Depunerea declarației și, deci, și a declarațiilor.

Pe de altă parte, și ca în fiecare an, pe lângă prezentarea declarației, „ app’ vă permite să modificați alocarea taxelor și codul IBAN, să verificați datele fiscale ale campaniilor anterioare sau să anulați o programare aranjată anterior.

Referitor la funcționarea generală a „aplicației”, este aceeași ca în anii precedenți. Acei contribuabili cu declarații mai simple își vor putea depune Venitul „într-un singur clic” sau, dacă au nevoie să completeze orice informație, vor fi redirecționați automat către RENTA WEB, dar restul depunerilor au și acest instrument puternic de asistență care le facilitează obținerea și reînnoirea numărului de referință, vizualizarea datelor fiscale și primirea mesajelor „push” cu informații de interes, precum momentul emiterii rambursării.

. ) Aplicația poate fi folosită pe diferite dispozitive (telefoane mobile și tablete) fără limitare și acceptă până la 20 utilizatori identificați, fiecare cu numărul său de referință, care permite întocmirea și prezentarea declarațiilor rudelor și prietenilor apropiați, precum și calcularea celei mai favorabile variante între declarațiile individuale și cele comune; iar, ca noutate, pe același ecran rezultă afișarea diferitelor declarații.

De reținut că, pentru a accesa servicii personalizate, în în cazul depunerii declarațiilor fiscale, din motive de securitate terminalul va fi obligat să aibă un sistem de blocare a ecranului activat.

Utilități în ‘ RENTA WEB’Campania va avea si anumite modificari in ‘RENTA WEB’ pentru a face loc unor noi reglementari, in cazul in care va fi considerate ca cheltuiala deductibila a reducerilor la inchirierea spatiilor practicate in perioada ianuarie-martie a anului trecut, sau noile deduceri pentru imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor. Se încorporează și secțiuni specifice pentru declararea monedelor virtuale, atât în ​​declarația de venit, cât și în declarația de impozit pe avere.

La rândul său, Instrumentul de predicție a erorilor care a fost pusă în funcțiune anul trecut se menține pentru a ajuta contribuabilii să evite erorile recurente la decont și, odată cu aceasta, riscul regularizării ulterioare de către administrație.

Folosind tehnici de învățare automată bazate pe regularizări din anii anteriori, instrumentul realizează o selecție a contribuabililor care pot greși în orice casetă a secțiunii venituri din muncă. În cazul în care contribuabilul modifică oricare dintre aceste căsuțe, i se va reaminti că a modificat sumele care apar în datele fiscale pentru a putea decide dacă dorește să continue cu modificarea respectivă.

Cine nu este sau obligat să declare În general, contribuabilii nu sunt obligați cu venit exclusiv din muncă până la o sumă de 22.000 euro pe an. Cu toate acestea, această limită se reduce dacă venitul provine de la mai mulți plătitori (cu excepții), sau și atunci când plătitorul nu este obligat să rețină și când venitul este supus unei rate fixe de reținere. În astfel de cazuri, limita este 10.0000 euro pe an.

Ambele limite rămân valabile pentru nedeclararea dacă contribuabilul are, în schimb, sau în plus, următoarele venituri integrale:

Dividende, dobânzi și câștiguri de capital supuse reținerii la sursă cu un plafon comun de 1.505 euro. Venituri imobiliare imputate, venituri integrale din capitalul mobiliar care nu fac obiectul reținerii la sursă provenite din bonuri de trezorerie și subvenții pentru achiziționarea de locuințe protejate oficial sau la preț evaluat și alte câștiguri de capital provenite din ajutoare publice , cu limita comună de 1.000 eu ros.La fel ca anul precedent nu vor fi obligați nici contribuabilii care au venituri din muncă, capital și activități economice, precum și câștiguri de capital (subvenții, premii și altele), cu limita comună de 1. . 0 euro, împreună cu pierderi de capital mai mici de 500 euro.

Pe de altă parte, se reamintește că beneficiarii Venitului Minim Vital trebuie să prezinte declarația, în conformitate cu reglementările stabilite de IMV.

Reexaminarea datelor personale și economiceEste întotdeauna recomandabil să revizuiți proiectul de declarație oferit de Agentia Fiscala. Prin RENTA WEB informațiile vor fi cât mai actualizate, dar, în orice caz, Agenția este posibil să nu aibă în decont toate datele relevante, date pe care contribuabilul ar putea fi nevoit să le includă în proiectul de declarație.

Unele cazuri tipice care recomandă această revizuire sunt următoarele:

Proprietăți și referințele lor cadastrale Circumstanțele personale și familiale (dacă sunt modificate în )Chirie imobiliareTransmisii Contribuții la planurile de pensii Cotizații sindicale Percepția beneficiilor ERTE Percepții pentru subvenții Deduceri pentru familie și maternitateDeducere pentru investiție în reședință Deducții autonomeCum să obțineți „Codul PIN” și numărul de referință?Numărul de referință și „codul PIN” continuă să fie, împreună cu certificatul electronic și DNI, sistemele de accesare a RENTA WEB și a altor servicii ale Campaniei Renta, precum consultarea datelor fiscale și starea procesării returnării.

Obținerea unui Cod PIN necesită doi pași, o singură înregistrare prealabilă și o solicitare ulterioară de fiecare dată când contribuabilul are nevoie de el. Înregistrarea prealabilă se poate face online, urmând instrucțiunile din scrisoarea pe care Agenția o va trimite celor care o solicită prin opțiunea oferită în secțiunea „Cod PIN” a site-ului AEAT. În acest caz, trebuie să furnizați DNI, data de valabilitate a acestuia și numărul de mobil. De asemenea, este posibilă înscrierea în prealabil prin apel video, sau la sediile Agenției, furnizând DNI și un număr de telefon mobil, fără a fi nevoie de documentație suplimentară.

Odată înregistrat în sistem, atunci când contribuabilul dorește să efectueze o procedură, acesta poate solicita PIN-ul de acces din linkul disponibil în procedura propriu-zisă, sau din „aplicație”. Pentru a face acest lucru, trebuie să introduceți NIF-ul și data de valabilitate a DNI, la care se adaugă o parolă de patru caractere care vi se va da deja pentru fiecare cerere. În continuare, veți primi prin SMS un PIN de trei caractere care, împreună cu parola, formează codul de acces necesar pentru efectuarea procedurilor dumneavoastră.

La momentul dvs, pentru a obtine numarul de referinta prin serviciul REN0 de pe pagina Agentiei, vi se va solicita NIF-ul, casuta 505 din Venitul 2020 și data de valabilitate a DNI-ului propriu-zis. Nedeclaranților din anul precedent sau cu caseta de venit 971 cu valoarea zero, în locul casetei 400 vor fi solicitate ultimele cifre ale codului unui cont bancar detinut de contribuabil. Pentru a facilita utilizarea acestuia, numărul de referință va fi format din doar șase caractere.

Mijloace de depunere a declarației fiscaleExistă mai multe modalități de depunere a declarației, în funcție de rezultatul care urmează a fi returnat sau depus și dacă plata se face sau nu prin debit direct. Debitarea directă a plății înseamnă că declarația de impozit pe venit poate fi depusă în orice zi, până la 26 din iunie, dar plata nu se va face până la 30 din iunie, ultima zi a Campaniei de închiriere. Debitarea directă nu împiedică împărțirea plății în două rate (a doua, pe 7 noiembrie).

Rute non-face-to-face (fără deplasări la birouri), din 6 aprilie până la 33 din iunie (30 din iunie dacă este vorba de plăți prin debit direct): Față în față trasee, de la 1 iunie până la 24 din iunie (26 Iunie daca plata se face prin debit direct, cu taxa 30 din iunie): Declarația de avere În această campanie se menține obligația declarării Impozitului pe avere pentru contribuabilii cu comision de depozit (după aplicarea deducerilor și deducerile corespunzătoare) și de asemenea pentru cei fără taxă de depozit. , dar care au bunuri și drepturi cu o valoare mai mare de două milioane de euro. Declarația se depune electronic prin internet.

Prin reglementări de stat, suma minimă scutită este 600.0 euro și reședința obișnuită este, de asemenea, scutită până la 153.000 euro, deși ambele limite pot varia, în funcție de comunitățile autonome. Toți contribuabilii cărora le corespunde declararea Patrimoniului trebuie să facă acest lucru exclusiv online, prin cod PIN, număr de referință, sau folosind DNI electronic, sau certificatul electronic.

. Termenul limită de depunere începe astăzi și durează până la 24 din iunie (27 iunie pentru plăți prin debit direct). În cazul declarațiilor de achitat fără debitare directă, este necesar să se efectueze în prealabil depunerea (prin debitarea contului) într-o instituție financiară și să se obțină numărul de dovadă a plății furnizat de instituția însăși (Număr de referință complet, NRC) Servicii principale de asistență și informare
Internet și „aplicație”
(oferă informații și proceduri fără programe).Solicitare la telefon „Vom suna” (din 3 din Mai): 73 400 70 26 și 901 11 (serviciu automat, 22 ore)
73 505 000 73 și 901 20 44 48 (operator, de la 9 la 16 ore, MF) Informații de închiriere telefonică: 122 535 87 55 și 700 55 30(pentru a răspunde la întrebări; de la 9 la 11 ore, MF) Mai multe informații Prezentarea campaniei de venituri 971 (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Agenția Fiscală oferă un „Informator” cuprinzător de venit pentru soluționarea online a îndoielilor la întocmirea declarației