Ministerul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării a a prezentat rezultatul unui exercițiu comun cu Comunitățile Autonome și societatea civilă pentru a colecta contribuțiile societății spaniole la Conferința privind Viitorul Europei.

Conferința despre Viitorul Europei (COFE) a fost lansat în martie 2021 cu o declarație a președinților al Consiliului European, al Comisiei și al Parlamentului. S-a născut cu scopul de a reflecta asupra provocărilor pe care Uniunea Europeană va trebui să le facă față în următorii ani. Obiectivul său este de a asculta cetățenii pentru ca aceștia să poată fi beneficiari și protagoniști ai construcției europene.

O platformă digitală multilingvă a colectat opiniile cetățenilor și au creat grupuri de cetățeni europeni care au abordat viitorul Uniunii. Statele membre și-au organizat propriile evenimente la nivel de stat, regional și local în paralel. Acesta este un exercițiu de reflecție paneuropeană fără precedent în istoria Europei.

Conferința va studia recomandările cetățenilor și le va colecta într-o finală raport pe 9 mai, Ziua Europei. De la acea dată, Consiliul European, Comisia și Parlamentul vor studia propunerile necesare pentru elaborarea acestor concluzii.

La dezbateri au participat cetățeni spanioli, prin platforma digitală multilingvă COFE și în numeroasele evenimente organizate în Spania. Pentru a spori vocea spaniolului la Conferință, Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Europeană și Cooperare a promovat un cadru spaniol pentru consultări cetățenești cu privire la viitorul Europei, deschis tuturor comunităților și orașelor autonome, precum și numeroaselor organizații ale societății civile și cetățeni. individual și ale căror rezultate sunt prezentate astăzi.

În total, au fost organizate 6 evenimente naționale și 12 regional. Concluziile sunt grupate în patru domenii principale: cetățenia europeană, democrația și participarea, coeziunea socială și teritorială, tranziția ecologică și migrația și UE în lume.

. Participanții au subliniat că politicile Uniunii Europene trebuie să răspundă nevoilor regiunilor ultraperiferice și ale celor care se confruntă cu dezavantaje precum insularitatea sau depopularea în mediul rural. Pe de altă parte, au manifestat un mare interes pentru economia circulară și pentru că dubla tranziție digitală și ecologică este, de asemenea, incluzivă și accesibilă, luând în considerare persoanele care se confruntă cu un anumit tip de dizabilitate.

În plus, concluziile arată opinii foarte favorabile întăririi cetățeniei europene, cu măsuri precum extinderea dreptului la vot activ și pasiv pentru cetățenii europeni mobili sau un nou impuls pentru programul Erasmus+ . Libera circulație a persoanelor este percepută de o majoritate covârșitoare a spaniolilor ca una dintre principalele realizări ale procesului de integrare.

În ceea ce privește fenomenul migrator, participanții a subliniat că aceasta este într-adevăr o problemă cu dimensiune europeană, deci ar fi necesară consolidarea politicii comune de migrație a UE.

Când se abordează rolul Uniunea Europeană în lume, războiul din Ucraina a evidențiat și mai mult necesitatea ca Uniunea să-și promoveze propria sa autonomie strategică care să includă aprovizionarea cu energie, dezvoltarea tehnologică, conducerea în valori și în lupta împotriva crizei climatice și conectivitatea. .

Concluziile sunt deosebit de importante pentru Spania, deoarece pot inspira programul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, care va avea loc în al doilea semestru din 2021.

Mai multe informatii Afacerile Externe promovează cadrul consultărilor cetățenilor privind viitorul Europei împreună cu Comunitățile Autonome și FEMP (01/00/2021) Conferința despre viitorul Europei Sursa: Guvernul Spaniei – Străinii, comunitățile autonome și cetățenii reflectă împreună asupra viitorului din Europa