O agendă care s-a caracterizat prin aprobarea a șase reforme structurale și prin desfășurarea investițiilor din Planul de redresare, care a fost marcată și de adoptarea unor măsuri importante pentru atenuarea efectelor economice derivate din războiul Rusiei din Ucraina.

Acest lucru reiese din raportul Compliendo, un exercițiu de transparență care arată angajamentul Guvernului față de regenerarea democratică și responsabilitate.

Într-un exercițiu marcat de un context internațional complicat în fața războiului din Ucraina, a tensiunilor geopolitice, a perturbărilor în lanțurile globale de aprovizionare și a inflației, Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale a coordonat cele șase pachete de măsuri pentru a face față impactului războiul din Ucraina și inflația, inclusiv reduceri de taxe, ajutoare directe, linii de garantare ICO, bonusuri pentru navetiști gratuit, transport media-distancia și rodalíes și linii de autobuz de stat; mecanismul iberic; bonusul la combustibili; limita chiriilor, precum și acordul cu instituțiile financiare pentru a amortiza creșterea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare cu rată variabilă, printre multe altele.

Reforme structurale pentru modernizarea țesutului productivPe parcursul exercițiului financiar 2022, s-a accelerat derularea investițiilor și a reformelor pentru promovarea digitalizării economiei și modernizarea țesutului productiv prevăzut în Planul de redresare.

În a doua jumătate a anului, a fost finalizată aprobarea pachetului legislativ de reforme pentru stimularea creșterii afacerilor și îmbunătățirea climatului de afaceri, cu aprobarea finală de către o mare majoritate a Legii Startup-urilor, a Legii „Creează și crește” și Reforma falimentului.

Odată cu Legea Startup-urilor, a fost făcut un pas definitiv înainte pentru ecosistemul antreprenorial, plasând Spania în fruntea atragerii talentelor și inovației, cu stimulente fiscale importante și simplificarea procedurilor.

Legea „Creați și creșteți” facilitează crearea de companii prin introducerea de măsuri care fac posibilă combaterea delicvenței comerciale și promovarea creșterii IMM-urilor, reducând obstacolele de reglementare și financiare.

Reforma falimentului a făcut posibilă, de asemenea, alinierea Spaniei la cele mai avansate țări în restructurarea afacerilor prin transpunerea directivei în această materie, consolidând țesutul productiv cu un cadru de reglementare agil și flexibil.

Odată cu aprobarea acestor trei legi importante, cea mai mare parte a reformelor structurale ale Planului de redresare, care revine Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale, a fost finalizată, adăugând la acest pachet și aprobarea și intrarea în vigoare în acest an. a altor legi relevante precum Legea generală a telecomunicațiilor, care transpune directiva europeană de extindere a conectivității de mare viteză, dezvoltarea 5G și promovarea ecosistemului de securitate cibernetică. Un standard care, împreună cu implementarea programului UNICO, va însemna universalizarea accesului la Internet în bandă largă pentru 100% din populația spaniolă în 2025.

De asemenea, au fost aprobate Legea securității cibernetice 5G și Planul național de securitate cibernetică, dotate cu un buget de peste 1.000 de milioane și care include 140 de acțiuni pentru a putea răspunde adecvat celui mai mare risc în contextul geopolitic actual, asigurând protecție în desfășurare. a acestor rețele și servicii.

A intrat în vigoare și noua Lege a comunicării audiovizuale, pentru a adapta cadrul de reglementare la noile tehnologii, servicii și operatori, pentru a transpune reglementările comunitare, pentru a consolida protecția cetățenilor și pentru a stimula producția, poziționând Spania ca principal hub audiovizual al Europei.

Progrese notabile ale Agendei Spaniei Digitale: UNICO și Digital KitBilanțul anului inclus în raportul „Complying” ne permite să verificăm progrese notabile în agenda de investiții și reforme pentru digitalizarea Spaniei Digital 2026, promovată cu fondurile europene Next Generation EU, prin dezvoltarea programului UNICO de extindere. conectivitate de mare viteză la peste 7.100 de municipalități din Spania și dezvoltă 5G pe întreg teritoriul, garantând conectivitate de 100 Mbps pentru 100% din populație la un preț accesibil de 35 de euro și acordând deja licitația de 26 GHz.

La aceasta se adaugă acordarea a peste 107.000 de vouchere digitale către IMM-uri până în prezent din Kitul Digital, un program vedetă al Planului de Recuperare și cel mai solicitat program de ajutor din istoria Spaniei, cu peste 220.000 de cereri. În cadrul programului RETECH au fost selectate și primele 11 proiecte emblematice de transformare digitală ale comunităților autonome.

competențe digitaleMinisterul a lucrat și în acest an la un alt obiectiv principal al Planului de redresare și al Agendei Spaniei Digitale, cum ar fi formarea populației în competențe digitale, odată cu lansarea Planului de competențe digitale și activarea Pactului pentru „Generație”. D’, un angajament public și privat la scară largă de a stimula competențele digitale în Spania.

Obiectivul realizării unui acces mai ușor al cetățenilor la Administrație a fost, de asemenea, puternic promovat prin implementarea unor inițiative precum „My Citizen Folder”.

Implementarea reformelor și investițiilor agendei Spania digitală are deja rezultate tangibile în economia spaniolă. Spania a avansat două poziții în indicele de digitalizare publicat de Comisia Europeană (DESI), plasându-se în fruntea marilor economii europene și a altor țări de referință în domeniul digital precum Estonia și Portugalia.

Inteligența artificială, securitatea cibernetică și Conferința ministerială a OCDEÎn domeniul inteligenței artificiale și al securității cibernetice, au fost deja anunțate 32 de catedre între universități și companii, care vor mobiliza aproape 50 de milioane de euro între investiții publice și private; Planul național de algoritmi verzi a fost aprobat, astfel încât inteligența artificială să fie verde prin design și durabilă din punct de vedere al mediului.

În mod similar, implementarea programelor de investiții în tehnologii disruptive s-a accelerat. Au fost lansate programele de misiune R&D în inteligența artificială și integrarea AI în lanțurile valorice industriale, precum și programele R&D în 5G și 6G avansat. Programul a fost de asemenea lansat „Spania cuantică”pentru construcția primului computer cuantic din sudul Europei, precum și proiectul „Spania Neurotech”pentru înființarea unui centru mondial de referință în neurotehnologie, care va avea sediul la Madrid.

În sfârșit, în domeniul drepturilor digitale, diseminarea documentului privind drepturile digitale a continuat și Spania a organizat prima Conferință ministerială a OCDE privind economia digitală în Europa, desfășurată la Gran Canaria, care a servit pentru semnarea unei declarații istorice pentru un viitor digital incluziv și durabil, plasând Spania în centrul dezbaterii digitale internaționale.

Incluziunea financiară și reducerea sarcinii ipotecareÎn materie financiară, a fost acceptată semnarea protocolului entităților bancare pentru a garanta incluziunea financiară și o atenție personalizată pentru persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, precum și un altul pentru furnizarea de servicii financiare față în față în toate municipalitățile spaniole, inclusiv în mediul rural. zone .

Având în vedere creșterea rapidă a dobânzilor, Ministerul Afacerilor Economice a încheiat un acord cu sectorul bancar pentru aprobarea unui pachet de reglementare care să atenueze situația financiară a familiilor vulnerabile sau a familiilor cu risc de vulnerabilitate, ajungând până la peste un milion de gospodăriilor prin extinderea Codului de bune practici existent și crearea unuia nou pentru familiile din clasa de mijloc.

De asemenea, proiectul de lege pentru reformarea Legii pieței valorilor mobiliare și a serviciilor de investiții a fost aprobat cu o mare majoritate pentru a promova finanțarea companiilor și a crește protecția investitorilor, în special în domeniul cripto-activelor.

Totodată, împreună cu Comisia Națională a Pieței Valorilor Mobiliare (CNMV) și Banca Spaniei a fost semnat un plan de acțiune pentru protecția cetățenilor împotriva riscurilor criptoactivelor.

Proiecte strategice: PERTE al economiei noii limbi și PERTE al semiconductoarelorPe lângă investițiile derulate cu fondurile Next Generation EU ale Planului de Recuperare, a fost aprobat Proiectul Strategic (PERTE) al Noii Economii Limbi străine, cu un buget de 1.100 de milioane de euro, pentru mobilizarea investițiilor publice și private pentru a maximiza valoarea a spaniolei și a limbilor cooficiale în procesul de transformare digitală. Au fost puse în funcțiune structurile pe care se învârte PERTE și au fost acordate granturi pentru diverse proiecte, printre care se remarcă cele care vizează dezvoltarea resurselor și tehnologiilor de procesare a limbajului în limbi cooficiale.

De asemenea, a fost lansat Proiectul Strategic Microelectronics and Semiconductors (PERTE Chip) pentru a promova ecosistemul acestei industrii în Spania. Acesta este cel mai ambițios proiect strategic al Planului de redresare, cu peste 12.250 de milioane de investiții pentru a consolida autonomia strategică a Europei în domeniul proiectării și producției de cipuri. A avut loc deja prima întâlnire cu ecosistemul național de microelectronică și semiconductori, cu o mare primire.

Bugetele și Co-guvernarea Planului de RedresarePe parcursul anului, co-guvernarea a continuat să fie consolidată în execuția Planului de Redresare, cu vizite și întâlniri bilaterale cu Comunitățile Autonome, apeluri la Conferințe Sectoriale de Îmbunătățire a Reglementării și Transformare Digitală sau întâlniri ale Masei de Dialog Social pentru Redresare. Plan.

Prim-vicepreședintele a mai apărut de trei ori în Comisia Mixtă Congres-Senat, precum și în Comisia Comunităților Autonome a Senatului pentru a aborda progresele înregistrate în reformele și investițiile Planului de redresare.

Spania a primit 31.000 de milioane de euro din fondurile Next Generation UE în 2022 și a fost prima țară care a solicitat cea de-a treia debursare a fondurilor europene, datorită realizării jaloanelor și obiectivelor, care se așteaptă să fie primite în februarie anul viitor.

A fost deja angajat un credit de la bugetul de stat de 38.000 de milioane de euro și au fost soluționate cereri de 22.000 de milioane de euro, fiind transferate către comunitățile autonome peste 20.600 de milioane de euro prin peste 100 de conferințe sectoriale.

Pe baza progreselor importante din prima fază a Planului de redresare, Consiliul de Miniștri a adoptat proiectul Addendum, care constituie a doua fază a Planului și include investiții și reforme suplimentare pentru mobilizarea totalului transferurilor și împrumuturilor alocate Spaniei. din fondurile Next Generation UE până în 2026.

Actul adițional va permite mobilizarea a 7.700 de euro suplimentari în transferuri, până la 84.000 de milioane de euro în împrumuturi și aproape 2.600 de milioane de euro planificați pentru noul instrument RePower EU, resurse axate pe promovarea industrializării și autonomiei strategice a Spaniei pentru a răspunde la actualele situații geopolitice. provocări și viitor.

2023: Addendum, investiții și Președinția Consiliului UEÎn vederea exercițiului financiar 2023, este planificată finalizarea și depunerea la Bruxelles a addendumului la Planul de redresare cu noile reforme și investiții și se înregistrează progrese suplimentare în implementarea Agendei digitale odată cu dezvoltarea proiectelor RETECH. , Planul Național de Competențe Digitales, Strategia Națională de Inteligență Artificială și lansarea de apeluri pentru diferitele programe, printre care se numără și cele ale PERTE din Noua Economie a Limbii și Semiconductori.

În primul semestru, se va finaliza crearea Autorității Independente pentru Apărarea Clienților Financiari, va fi aprobată și va intra în vigoare Legea Pieței Valorilor Mobiliare și se va lucra pentru Președinția Spaniolă a Consiliului UE în al doilea semestru al anului…

De asemenea, sunt așteptate progrese relevante în programele UNICO și Kit Digital, împreună cu dezvoltarea reglementară a Legii Telecomunicațiilor (sisteme de alertă publică) și a Legii Generale a Comunicațiilor Audiovizuale (noul Registrul de Stat al Furnizorilor de Audiovizual).

Raportul de responsabilitate al Guvernului Spaniei.

Mai multe informatii Raport conform Guvernul și-a îndeplinit deja peste 66% din angajamentele sale și intenționează să ajungă la 73% pentru semestrul următor Etichete: Se îndeplinește în decembrie 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Afaceri Economice și Transformare Digitală culminează reformele de îmbunătățire a digitalizării și accelerează investițiile cu fonduri europene