Fostul premier Adrian Nastase, care este si presedintele Consiliului National al PSD, a fost condamnat in urma cu doua zile de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu executare. Condamnarea nu este una definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Adrian Nastase este acuzat de strangere ilegala de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD. Unul dintre cei trei judecatori din complet a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.

Lui Adrian Nastase i-au fost interzise, de asemenea, timp de doi ani, dreptul de a alege si de a fi ales in functii publice si dreptul de a ocupa functii implicand exercitiul autoritatii de stat.

Adrian Nastase a declarat ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. El a spus ca unul dintre obiectivele presedintelui Traian Basescu a fost, inca din 2005, sa-l scoata din viata politica. Adrian Nastase i-a acuzat si pe procurorii Departamentul National Anticoruptie ca fac politie politica.

Adrian Nastase a anuntat ca va face recurs la decizia de condamnare a sa la inchisoare in dosarul „Trofeul Calitatii” si a invocat posibilitatea de a merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a se apara si in plan extern.

Potrivit rechizitoriului, in anul electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii, sub conducerea Irinei Jianu, a organizat un simpozion, „Trofeul Calitatii”, despre care procurorii sustin ca a fost o forma mascata de strangere de fonduri de peste 1,6 milioane de euro pentru campania prezidentiala a liderului PSD de atunci, Adrian Nastase.